Barry Atsma in The Split op BBC First
vrijdag 18 mei 2018

Barry Atsma in The Split op BBC First

BBC First vierde op 16 mei zijn driejarig bestaan in Nederland en begint gestaag een succes te worden. De laatste maanden is de nichezender steevast te vinden in de zender top 15 die BM maandelijks publiceert. Over de periode 12 maart tot en met 8 april scoorde BBC First bijvoorbeeld net zo hoog als SBS9, met 0,9% marktaandeel bij 6+, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017.

Met toegang tot 6,7 miljoen huishoudens in Nederland beleefde de zender in maart haar beste maand ooit, met een bereik van bijna 3 miljoen kijkers. Dat record zou binnenkort wel eens gebroken kunnen worden, want vanaf 28 mei komt BBC First met The Split. In deze zesdelige serie is ook een hoofdrol weggelegd voor Barry Atsma. De dramareeks, waarvan de eerste aflevering eind april op BBC 1 4,3 miljoen kijkers trok, is geschreven door de met een BAFTA en Emmy onderscheiden Abi Morgan en gaat over het snelle circuit van machtige vrouwelijke echtscheidingsadvocaten, bezien vanuit het perspectief van de drie zussen Hannah, Nina en Rose Defoe. Hannah en Nina zijn vooraanstaande echtscheidings – en familierechtadvocaten bij concurrerende firma’s.
Atsma speelt collega-advocaat Christie Carmichael. “Met nog wat Denen, Zwitsers en Duitsers zit ik in een bakje acteurs die Engelse rollen kunnen spelen,” verklaarde hij onlangs bij de lancering van The Split in Eye Amsterdam. “De scripts zijn ontzettend goed en de cast, met name hoofdrolspeelster Nicola Walker, was fantastisch om mee te werken. En mijn ouders zijn ook blij dat ik eens een advocaat speel…” Atsma studeerde namelijk ooit rechten en haalde ook zijn propedeuse. Als expatkind – zijn vader werkte bij Unilever in Londen – is Engels evenmin een probleem voor de acteur. “Ik werk ook weleens in Duitsland, maar dat kost me meer moeite. Daar heb ik een taalcoach nodig.” Atsma hoopt dan ook dat The Split een tweede seizoen krijgt.
Wat Cecilia Beacon betreft, Vice President Branded Services, Global Markets bij BBC Worldwide, past The Split helemaal in de ambities die BBC First heeft. De zender begon in Australië, is nu ook te ontvangen in Azië, Zuid-Afrika en het Midden Oosten, maar Nederland en België zijn to dusver de enige landen in Europa waar BBC First te zien is. “Nederland heeft een lange geschiedenis en binding met de BBC en Britse televisie. Dat maakte het een logische stap om de zender in deze regio te lanceren.”
“BBC First staat voor first class British drama, maar voor deze markt creëren we een soort boetiekversie daarvan,” aldus Beacon. “We zouden zelfs kunnen overwegen iets Nederlands aan te kopen, als het juiste product langskomt. Niet dat we er actief naar op zoek zijn, maar om een idee te geven hoe ver onze ambities reiken. Je wilt ook nieuwe mensen naar je kanaal trekken. Met Barry Astma in de cast is ook The Split een mooi voorbeeld van waar we voor staan: very sophisticated en modern, aantrekkelijk voor een breed publiek.”

Bron: BM

Bericht delen