dinsdag 16 januari 2018

AVROTROS biedt Arjen Lubach excuses aan

AVROTROS zwicht voor Arjen Lubach. De presentator plaatste donderdag een lang en boos bericht op Facebook. Hij beschuldigt de televisieomroep van het ‘kapen’ van zijn programma MolTalk.

Lubach bedacht in 2012 het programma MolTalk, dat een nabeschouwing was op Wie is de Mol? Destijds was er niet veel budget en dus belandde de show niet op de televisie, maar op internet. Zo besloot eindredacteur Clemens van der Grinten.

Om dezelfde reden kreeg Lubach dus een ‘bescheiden vergoeding’. Want: “Mocht het een succes worden, dan kijken we weer verder”. Lubach presenteerde MolTalk twee jaar lang en moest stoppen toen hij een eigen televisieshow kreeg bij de VPRO.

Een paar weken geleden kreeg hij opeens een mailtje: of hij te gast wilde zijn in een uitzending van MolTalk. “Niemand van de AVRO heeft me van tevoren gebeld en laten weten dat MolTalk eindelijk naar televisie gaat”, schreef een teleurgestelde Lubach op Facebook. “Een vergoeding voor het NPO1-waardige plan is niet aan de orde en ook de standaard ‘naar een idee van…’-credit is wat Clemens betreft absoluut uitgesloten.”

Lubach was dus boos en wilde excuses. Hij schrijft: “Ik kom graag meteen de eerste aflevering, op 2 januari, maar alleen als de AVROTROS 5000 euro overmaakt naar KiKa, Clemens van der Grinten tijdens de live-uitzending in de eerste minuten aan tafel komt staan en mij een bescheiden bos bloemen overhandigt, met de woorden: ‘Namens de AVRO hartelijk dank voor uw frisse idee waar we nog jaren mee vooruit kunnen, meneer Lubach.'”

AVROTROS reageert nu op het Facebookbericht van Lubach: “Het is natuurlijk ongepast om jou met een standaard mail uit te nodigen voor MolTalk. Per slot van rekening heb jij mede aan de wieg gestaan. Die 5000 euro voor KiKa… Consider it done!”

Bron: RTL Boulevard/Broadcast Magazine

Bericht delen