dinsdag 16 januari 2018

AT5 moet regionale omroep worden

De Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad vinden dat de Amsterdamse stadszender AT5 een regionale omroep moet worden die de hoofdstad en omstreken bedient. Dat advies kregen staatssecretaris Sander Dekker (media) en wethouder Kajsa Ollongren (lokale media) van Amsterdam vandaag.

AT5 is volgens het duo een sterk mediamerk met een groot bereik dat vooral het zuiden van Noord-Holland moeten bedienen: de metropoolregio Amsterdam, die bestaat uit de hoofdstad en 36 omliggende gemeenten. De regionale omroep RTV NH zou zich moeten gaan richten op de rest van de provincie, van Alkmaar tot en met Den Helder. Uit onderzoek blijkt dat AT5 in de regio nu al de belangrijkste zender is voor nieuws, informatie, cultuur en evenementen.

AT5 moet worden omgevormd van een BV naar een stichting. De samenwerking met Het Parool zou geïntensiveerd kunnen worden zodat er een modern mediacentrum kan ontstaan met een sterke journalistieke functie: regionaal, responsief, nieuwsgierig en veelzijdig, zo schrijft het duo in haar advies.

“Als de budgetten voor de regionale omroep in Noord-Holland worden opgedeeld tussen RTV NH en AT5 krijgt de Metropoolregio Amsterdam een nieuwsvoorziening die in cultureel, sociaal en politiek opzicht is geënt op een collectieve identiteit die aansluit op de belevingswereld van de bewoners in die regio”, staat in het advies.

Het advies wijkt af van het voorstel van ROOS dat wordt beschreven in Het nieuwe publieke regionale mediabedrijf uit april 2015.

Download het complete advies hier.

Bron: Raad voor Cultuur/Broadcast Magazine

Bericht delen