dinsdag 16 januari 2018

Argos TV analyseert gijzeling NOS Journaal

Voor het eerst sinds mensenheugenis ging op 29 januari 2015 het NOS Journaal lange tijd op zwart. De NOS leek het doelwit te zijn van een aanslag. Wat gebeurde er tijdens de gijzeling op het Media Park achter de schermen? In Argos TV op NPO 2 is dinsdag een reconstructie te zien.

Het gebouw op Journaalplein 1 wordt direct ontruimd door de politie, waardoor uitzenden onmogelijk is. De NOS stelt alles in het werk om zo snel mogelijk weer op zender te komen. Intussen wordt via social media, ondanks het verbod van hoofdredacteur Marcel Gelauff, het verhaal van de gijzeling verteld.

Na meer dan een uur is er weer beeld op NPO 1. Vanuit Den Haag praat Ron Fresen de uitzending aan elkaar. De NOS zendt tijdens een live uitzending de beelden van de arrestatie van de gijzelnemer acht keer uit, waarbij hij herkenbaar in beeld komt. Dat is zeer ongebruikelijk; de NOS brengt verdachten vrijwel nooit herkenbaar in beeld.

De rechter vindt dit zo’n inbreuk op de privacy van dader Tarik Z. dat deze in aanmerking komt voor strafvermindering. Waarom ging het die avond anders dan anders? In Argos TV- Medialogica een reconstructie met de hoofdrolspelers onder wie NOS-verslaggever Martijn Bink, sportverslaggever Jeroen Stomphorst en hoofdredacteur Marcel Gelauff.

Argos TV – Medialogica, dinsdag 11 augustus 2015, 21.15 uur, HUMAN en VPRO, NPO 2

Bron: VPRO/NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen