woensdag 17 januari 2018

Archief van Tranen te zien in Indonesië

De Pia Media-documentaire Archief van Tranen, gemaakt in opdracht van Omroep MAX, wordt op 9 april vertoond in Surabaya. De documentaire gaat over de moorden op Indische Nederlanders in de zogenaamde bersiap-periode tijdens de onafhankelijksheidsoorlog in Indonesië (1945-1948).

De film is in het Bahasa Indonesia vertaald en ondertiteld. Het is de eerste keer dat deze documentaire in Indonesië te zien is.

Het intitiatief van de filmvoorstelling van de documentaire Archief van Tranen in Indonesië is van fotograaf en researcher Marjolein van Pagee. Zij heeft ook de film vertaald en ondertiteld in het Bahasa. De Indonesische titel van de documentaire luidt Arsip Subuah Tangisan.
 
De vertoning vindt plaats in het Ruang Audio Visual Museum in Surabaya. Na afloop is er discussie. Daarna gaan de toeschouwers te voet naar de Simpang Sociëteit: de plek waar in oktober 1945 een massaslachting plaatsvond onder Indische Nederlanders door pemuda’s. Volgens de organisatoren zullen ook Indonesische kranten en een nationaal tv-station aanwezig zijn bij het evenement.

Bron: Pia Media/BM
 

Bericht delen