Anti-islamspot PVV roept veel felle reacties op
vrijdag 16 maart 2018

Anti-islamspot PVV roept veel felle reacties op

Margo Smit, sinds januari 2017 ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep, heeft vrijdag heel wat mailtjes gekregen naar aanleiding van de Zendtijd voor Politieke Partijen, waarin de PVV enkele minuten vulde.

De video brengt teksten als ‘Islam is geweld’, ‘Islam is jodenhaat’, ‘Islam is terreur’, ‘Islam is vrouwenhaat’ en ‘Islam is onderwerping’ in rode hoofdletters in beeld. Terwijl de teksten zijn te zien, is dreigende achtergrondmuziek te horen.

De Islam Democraten, die twee zetels in de Haagse gemeenteraad hebben, vinden dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de spot niet had mogen uitzenden. “Nog voordat gezinnen aan het avondeten konden beginnen, werden zij en hun kinderen op televisie geconfronteerd met intolerantie, xenofobie en moslimhaat”, stelt de islamitisch geïnspireerde partij. “Wij verwachten een excuus aan Nederland van de NPO.”

De NPO zegt echter geen enkele invloed te hebben op de inhoud van dit soort spotjes. “Die is geheel aan de politieke partij zelf. Waar de grens ligt van wat toelaatbaar is, is in ons vrije land aan de rechter.”

Het Commissariaat voor de Media wijst zendtijd toe aan politieke partijen. De NPO werkt alleen in technisch opzicht mee aan de uitzendingen.

Margo Smit: ”Bijna 200 boze, verdrietige, mooi geformuleerde maar ook scheldende mails op één ochtend kreeg ik. Maar laat het nu net om een onderwerp gaan waar de ombudsman geen enkele stem in of invloed op heeft: de Zendtijd voor Politieke Partijen. Het komt in elke verkiezingscampagne wel een keer voor: zo’n politiek spotje dat leidt tot ophef en afschuw onder de kijkers.”

“Het gaat hier niet om journalistieke inhoud die door de publieke omroepen is gemaakt, en dus moet de ombudsman forse afstand houden. Ik wil de vele boze en verdrietige kijkers niet het gevoel geven dat ik ze van een Hilversums kastje naar een Haagse muur stuur. Maar het is goed dat NPO, omroepen en ombudsman zich verre moeten houden van de inhoud van de Zendtijd voor Politieke Partijen. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting die ook een politieke stroming of partij toekomt. En in ons land ligt de toets voor wat in dat kader toelaatbaar is uiteindelijk bij de rechter.”

Bron: BM

Bericht delen