dinsdag 16 januari 2018

ANP slankt fors af

De vaste bezetting op de nieuws- en fotoredactie van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt in 2012 aanzienlijk ingekrompen. Er verdwijnen 33 volledige banen, vijftien procent van het totale personeelsbestand. Veel van de werkzaamheden wordt voortaan gedaan door freelancers, vooral waar het gaat om fotografie. Dat heeft de directie van het ANP dinsdag bekendgemaakt.

De inkrimping is het gevolg van de aanhoudende prijsdruk in de mediamarkt, zegt algemeen directeur Erik van Gruijthuijsen. “Oplages en advertentie-volumes van kranten dalen, en de publieke omroep bezuinigt. Tegelijkertijd worden ons nieuws, foto’s en video’s massaal door onze klanten gebruikt. Nooit eerder stond het ANP als bron van het nieuws zo prominent op internetsites en in apps voor smartphones en tablets. Maar feit is ook dat de eindgebruikers, de consumenten, het vaak voor niks krijgen en onze klanten op die platforms relatief weinig verdienen met advertenties. Als gevolg daarvan staan de prijzen sterk onder druk en dalen ook onze omzetten. De economische situatie versterkt de noodzaak om te reorganiseren”. Met de vakorganisaties NVJ en FNV Kiem is in principe overeenstemming bereikt over een sociaal plan.

Het ANP neemt volgend jaar gedwongen afscheid van alle fotografen in vaste dienst en schakelt geheel over op freelance-fotografie. “Vakorganisaties als de NVF of NVJ constateerden eerder al dat het vak van persfotograaf onder extreem zware druk staat. Het aanbod aan foto’s is enorm, en de prijs daalt en blijft maar dalen”, aldus Van Gruijthuijsen. “In 2009 saneerden we al zwaar bij foto, deze tweede ingreep kon helaas niet uitblijven. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat de kwaliteit er niet onder hoeft te lijden. Maar dat maakt het voor betrokkenen niet minder pijnlijk.”

Bron: ANP

Bericht delen