Anniko van Santen presenteert Herinneringen voor het leven – stop dementie
woensdag 22 mei 2024

Anniko van Santen presenteert Herinneringen voor het leven – stop dementie

Herinneringen zijn van onschatbare waarde. Maar wat als je die herinneringen langzaam kwijtraakt? Er zijn 290.000 mensen met dementie in Nederland en dat aantal groeit hard. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken, zelf of in je omgeving.

In Herinneringen voor het leven – stop dementie vertellen mensen met dementie en hun naasten over de impact van deze ontwrichtende hersenziekte op hun leven. Het programma besteedt speciale aandacht aan de waarde van herinneringen en het herbeleven van dierbare momenten. Anniko van Santen presenteert deze jaarlijkse live-uitzending voor Alzheimer Nederland vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het programma is op donderdag 13 juni om 20.35 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Fatih (41), Hanneke (58) en Jan (66) hebben alle drie de ziekte van Alzheimer, Juul (52) heeft Lewy body dementie. Samen met hun gezinnen vertellen zij over de uitdagingen, het verlies, maar ook over de kostbare momenten die ze koesteren. Zo vertelt de Zeeuwse Juul zijn aangrijpende verhaal. Hij werkte jarenlang in de offshore en de zee was zijn leven. Helaas moest hij al vroeg stoppen met werken toen hij verontrustende klachten kreeg.

Juul heeft Lewy body dementie, een minder bekende vorm dan Alzheimer met andere symptomen. Hij vertelt bijvoorbeeld over de hallucinaties die hij ervaart en wat dat met hem doet. Na de diagnose adviseerde de arts Juul en zijn vrouw Anja om zaken goed te regelen en veel herinneringen te maken. Juul is heel realistisch en open over zijn ziekte. Hij noemt het een verkeerd lot uit de loterij, maar probeert van elke dag te genieten. “Dat valt niet altijd mee”.

Om de waarde van herinneringen te benadrukken, wordt een aantal mensen mee terug in de tijd genomen. Deze ontroerende herbelevingen laten zien hoe belangrijk herinneringen zijn voor onze identiteit en ons welzijn. Zo zien we het verhaal van Rob (78), hij kreeg 2,5 jaar geleden de diagnose Alzheimer. Samen met zijn vrouw en kinderen besloot hij om nog zoveel mogelijk herinneringen te maken. Rob werkte ruim 17 jaar met veel plezier als postbode. Als verrassing gaat hij terug in de tijd om samen met oud-collega Wim nog één keer, net als vroeger, de post rond te brengen in zijn vertrouwde wijk.

Tijdens de uitzending komen ook deskundigen aan het woord. Zij delen de laatste ontwikkelingen uit het dementieonderzoek. Er gloort hoop aan de horizon voor een toekomst waarin dementie te vertragen, behandelen of soms zelfs te genezen is. Het kan en het moet, maar daarvoor is nog wel veel meer onderzoek nodig.

Alzheimer Nederland werkt aan een beter leven met dementie en een toekomst zonder dementie. De organisatie is de grootste private financier van dementieonderzoek. De avond staat in het teken van het werven van donateurs voor Alzheimer Nederland, want meer geld betekent meer onderzoek en dat brengt de oplossingen om dementie te behandelen uiteindelijk dichterbij.

Bron: AVROTROS/BM
Foto: Roland J. Reinders/AVROTROS

Bericht delen