dinsdag 16 januari 2018

Angry Young Jort

De televisiewereld blijft nog steeds een tikje onwennig. “Ik ben te beweeglijk op camera, m’n ogen springen rond als een flipperkast. En de voice-over beheers ik ook nog niet, laat staan dat ik kan monteren.”

Het moge duidelijk zijn, Jort Kelder is een controlefreak. En een ambachtsman die met plezier en geduld werkt aan de AVRO-serie Hoe heurt het eigenlijk?

In de septembereditie van Broadcast Magazine wordt Kelder uitgebreid geïnterviewd door Annemiek Schrijver. Hij heeft gemerkt dat als hij mensen de ruimte geeft, er vaak meer uit ze komt. “Ik ben milder jegens andersdenkenden. Dat komt door mijn liefdes. In mijn tijd als Quotezak riep ik eens: ‘Ik hááát arme mensen!’ Pesterijtje, maar toen ik vorig jaar tijdens het maken van mijn VPRO-serie Het Snelle Geld dat soort fragmenten terugzag, dacht ik wel: wat zullen sommige mensen mij gehaat hebben, een rechts fatje met een fascistoïde spuuglok. Genânt, hoezeer Quote en ik daar ook van geprofiteerd hebben.”

“Tegelijk wil ik wel een Angry Young Man blijven en geen softie worden. Een programma als Hoe heurt het eigenlijk? had ik tien jaar geleden niet kunnen maken. Veel te ongedurig, niet rijp genoeg. Laatst interviewde ik een 104-jarige dame uit een koopmansfamilie. Daar heb ik nu het geduld voor. We komen bij mensen die de televisie voor het laatst uitgezet hebben in de tijd van Mies Bouwman en Willem Duys. Vaak hebben ze geen mobieltje, maar een bakelieten telefoon met draaischijf aan de wand. Het is moeilijk om afspraken met die mensen te maken. Dat gaat met handgeschreven briefjes. Vertederend, al kost het wel veel tijd.”

Het complete interview met Jort Kelder is te lezen in de septembereditie van Broadcast Magazine. Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen