Andere Tijden gaat terug naar Big Brother
zaterdag 31 maart 2018

Andere Tijden gaat terug naar Big Brother

In 1999 maakte Nederland kennis met een nieuwe vorm van televisie: Big Brother. Negen bewoners werden opgesloten in een huis in Almere, hadden geen contact met de buitenwereld en hun belevenissen werden dag en nacht gefilmd.

Van tevoren was er veel argwaan: critici vreesden voor het geestelijk heil van de bewoners en laakten het ongezonde voyeurisme. Dat sloeg om toen Big Brother begon bij Veronica. Toen werd de kritiek anders van toon: wat een saai programma! Maar de critici hadden te vroeg geoordeeld. Saai werd opwindend, er ontstonden spanningen en relaties, en de bewoners werden nationale helden.

Big Brother bleek de aanzet tot een wereldwijd succes voor producent Talpa. Na de Nederlandse versie begon een internationale zegetocht van het Nederlandse concept. En talloze vergelijkbare programma’s ontstonden, tot op de dag van vandaag. En de maatschappelijke discussie over wat kan en mag op tv is niet verstomd, integendeel.

Andere Tijden kijkt terug op de geboorte van Big Brother, met bedenker Paul Römer, eindredacteur Hummie van der Tonnekreek en bewoner Bianca, die niet alleen met plezier terugkijkt op haar Big Brother-avontuur: “Ik voelde me daar heel klein en nietig worden, ik miste heel erg mezelf die ik daar niet kon zijn.”

Uitzending: zaterdag 7 april, 21.20 uur op NPO 2.

Bron: NTR/BM

Bericht delen