Alle omroepen, behalve NOS, staken journalistiek overleg met omroep ON!
vrijdag 30 september 2022

Alle omroepen, behalve NOS, staken journalistiek overleg met omroep ON!

De hoofden journalistiek van alle omroepverenigingen die deel uitmaken van de NPO willen niet meer overleggen met omroep Ongehoord Nederland (ON!) over de journalistieke koers van de NPO. Dat lieten ze donderdag in een gezamenlijke brief weten aan Gijs van Beuzekom, de genremanager van de NPO die over de journalistieke producties gaat. Alleen de NOS sluit zich hier niet bij aan.

De omroepen stellen dat ON! “in onze ogen geen journalistiek bedrijft, maar haar programmering gebruikt om standpunten en meningen naar voren te brengen die niet journalistiek zijn onderbouwd. Het genreoverleg van de NPO is een plek waar de hoofden journalistiek met elkaar het vak verkennen en elkaar scherp houden, maar dit kan alleen als alle deelnemers dezelfde journalistieke grondbeginselen delen, zoals hoor- en wederhoor en waarheidsvinding.”

De huidige programmering van ON! voldoet daar in de ogen van de andere omroepen niet aan. De brief is ondertekend door AVROTROS, BNNVARA, WNL, HUMAN, Omroep ZWART, Omroep MAX, KRO-NCRV, VPRO, EO en PowNed.

De NOS heeft zich niet bij de oproep aangesloten. “Bij voorbaat niet aan tafel te komen, vind ik geen oplossing”, laat hoofdredacteur Giselle van Cann van NOS Nieuws weten. “Dat genreoverleg is juist de plek om te zeggen wat je vindt van de journalistiek. Het is niet aan mij om een bestuurlijk oordeel te vellen.”

Honderden klachten bij Ombudsman
ON! kreeg eerder een financiële sanctie van de NPO na een onderzoek van de Ombudsman naar klachten dat de omroep onjuiste en onbetrouwbare informatie zou verspreiden, dat de journalisten onvoldoende kritische vragen zouden stellen en dat de gasten vooral uit rechtse hoek zouden komen. Dit zou in strijd zijn met de journalistieke code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond.

De Ombudsman heeft een nieuw onderzoek ingesteld na een veelbesproken item waarin zonder enige context filmpjes werden getoond van willekeurige zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. Presentatrice Raisa Blommestijn stelde dat de zwarte daders allemaal een racistisch motief hadden. Maar uit onderzoek van Pointer is gebleken dat hier geen enkel bewijs voor is.

Naar aanleiding van dat item kwamen er weer vele honderden klachten bij de Ombudsman binnen. Ook heeft de NPO het Commissariaat voor de Media gevraagd te onderzoeken of ON! de Mediawet heeft overtreden.

ON! en omroepbaas Arnold Karskens waren niet bereikbaar voor commentaar. Maar in het programma Ongehoord Nieuws verweet Raisa Blommestijn de collega-omroepen “het geluid van miljoenen Nederlanders” uit te sluiten. Ook zei ze dat de NPO “hoort te staan voor verbinding en inclusie, maar nu niets anders doet dan uitsluiten en moddergooien”.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen