Adverteerders maken bezwaar tegen fusieplannen RTL en Talpa
dinsdag 21 juni 2022

Adverteerders maken bezwaar tegen fusieplannen RTL en Talpa

Na DPG Media tekent ook de bond van adverteerders (bvA) bezwaar aan tegen de fusieplannen van RTL Nederland en Talpa Network bij concurrentiewaakhond ACM. De bond vreest een verschraling van het tv-aanbod en duurdere reclamespotjes.

Dat zegt directeur Henriette van Swinderen tegen Nu.nl. De bvA heeft het bezwaar bij de ACM toegelicht en met rekenmodellen laten zien hoe dominant de positie van het fusiebedrijf zou worden. “Met die cijfers is de ACM nu aan de slag om het beleid te bepalen. Ook waren er individuele gesprekken met een aantal adverteerders. De ACM gaat heel grondig te werk in zijn informatievergaring.”

In januari kondigde de waakhond aan dat verder diepgaand onderzoek naar de megafusie nodig is, omdat na eerder onderzoek is gebleken dat deze verregaande gevolgen heeft voor het medialandschap.

Er zou volgens de bvA ook een voordeel aan de fusie kunnen zitten: er komt meer geld beschikbaar voor RTL en Talpa om te investeren in bijvoorbeeld kwaliteit van de programma’s. Dat kan ook interessant zijn voor bedrijven die daaromheen willen adverteren. “Toch zien we dat het in het verleden ook niet gebeurd is. Wij hebben twijfels of er wel geïnvesteerd gaat worden en het geld niet terugvloeit naar de aandeelhouders.”

Bron: AD/BM

Bericht delen