dinsdag 16 januari 2018

50Plus: NOS moet ontslag Mart Smeets intrekken

Ouderenpartij 50Plus wil dat de NOS het ‘gedwongen ontslag’ van Mart Smeets ‘per onmiddellijk ongedaan maakt’. Mart Smeets doet op dit moment zijn laatste Tour de France, meldt de partij. Volgend jaar neemt hij afscheid als presentator van Studio Sport omdat hij 65 jaar wordt. Daarna zal hij als freelancer bij de omroep worden betrokken. “Hij moet gedwongen met pensioen hoewel hij zelf pas in 2014 had willen stoppen,” aldus 50Plus.

De partij van Jan Nagel heeft Maurice de Hond opdracht gegeven onderzoek te doen naar de wens van de kijker. Uit de ondervraging van 2.000 mensen blijkt dat 69 procent vindt dat Smeets tot 2014 moet kunnen doorgaan, terwijl twintig procent vindt dat hij op zijn 65e moet stoppen. Verder is 67 procent positief over Smeets, veertien procent negatief.

50Plus vraagt daarom aan de NOS het ontslag ongedaan te maken. “Het is absurd en inconsequent dat in een tijd dat de politiek zich in grote meerderheid uitspreekt voor het verhogen van de pensioenleeftijd, een unieke presentator met zeer veel kennis en een ongekende ervaring, die zelf wil doorgaan, gedwongen wordt ontslag te nemen,” zegt Nagel. Hij herinnert de NOS er aan dat op hun website juist reclame gemaakt wordt met de slogan: De publieke omroep is van en voor iedereen.

In een reactie zegt de NOS dat 50Plus kennelijk is ontgaan dat Smeets ook na zijn 65ste als freelancer aan de omroep blijft verbonden. “Onder meer als het gezicht van het avondprogramma tijdens de Olympische Spelen van 2012,” zegt een woordvoerder bij het ANP.

“Het is verder altijd fijn te vernemen dat het ondervraagde publiek tevreden is over onze mensen. Wij zijn ook zeer tevreden, want dat is nu precies de reden dat Mart ook na zijn 65e voor ons blijft werken. Het is niet gezegd dat dit zijn laatste Tour is. Het is alleen wél de laatste keer dat de NOS De Avondetappe maakt en dus de laatste keer dat Mart dit presenteert.”

Bron: Mediajournaal/Broadcast Magazine

Bericht delen