120 meldingen van ongewenst bedrag bij meldpunt Mores
woensdag 13 april 2022

120 meldingen van ongewenst bedrag bij meldpunt Mores

Na de onthullingen over ongewenst gedrag bij The Voice of Holland in januari heeft Mores inmiddels 120 meldingen ontvangen, zei voorzitter Janke Dekker dinsdag bij de talkshow Jinek. Het ging over zwaardere kwesties dan het meldpunt gemiddeld ontvangt.

Doorgaans gaan vijftien van elke honderd meldingen “richting strafrecht”, zei de Mores-voorzitter. Na de BOOS-uitzending van eind januari over de misstanden bij The Voice, was de helft van de meldingen van grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk vervolgbaar, eerder was dat ongeveer 15 procent.

Slachtoffers zien dat er weinig gebeurt met aangiften bij de politie. “Van alle zedenzaken wordt 80 procent uiteindelijk geseponeerd”, constateert Dekker. “Er komen maar weinig zaken voor de rechter. Het gaat om waarheidsvinding en zolang er geen bewijs is van geweld, is het bewijzen van een zaak heel lastig.”

De situatie bij The Voice en andere programma’s is echter anders, omdat een werkgever een wettelijke verplichting moet nakomen, benadrukt de voorzitter van het meldpunt. “Een werkgever moet een veilige werkomgeving voor iedereen creëren. Daar kan en moet je een werkgever op aanspreken.”

In de nasleep rond The Voice kreeg het meldpunt veel reacties van mensen buiten de creatieve sector die wilden weten waar zij ongewenst gedrag kunnen melden. “Van de luchtvaart tot de advocatuur – dit probleem gaat echt niet alleen over de mediasector”, aldus Dekker.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen