Willem van Kooten over Joost den Draaijer in Bertop5
donderdag 29 juni 2023

Willem van Kooten over Joost den Draaijer in Bertop5

“Hij is de pionier, hij heeft het uitgevonden. Wij hebben het allemaal van hem geleerd”, zegt Frits Spits over Willem van Kooten, ofwel discjockey Joost den Draaijer.

Hij begon als invaller bij Veronica, werd programmaleider, vertrok na een conflict over een eigen plaatje en werkte daarna voor de VPRO op Hilversum 3 en tegelijkertijd voor Radio Noordzee Internationaal. Daarna maakte hij de voorganger van De Avondspits voor de NOS: Joost Mag Niet Eten.

In BertOp5 vertelt Willem van Kooten (82) uitgebreid over zijn radiotijd en rekent hij af met verhalen die al jaren over hem verteld worden. Dat is donderdag 29 juni van 16.00 tot 18.00 uur te horen op NPO Radio 5.

Zo lees je overal dat Van Kooten in 1964 naar Amerika ging en terugkwam met het idee voor Nederlandstalige jingles en de Top 40. “Onzin, dat schreef een journalist en die schrijven elkaar na, vriend.” In de uitzending van Bertop5 legt hij uit hoe het wel zit.

Willem van Kooten veranderde de radio door de stijf voorgelezen teksten te vervangen door presentatie uit de losse pols. “Dat was geen inzicht hoor, maar bittere noodzaak…” Hij reageert ook op de verontwaardiging die er was dat hij niet alleen discjockey was, maar ook een platenmaatschappij had. “Hoezo? Ik was al tien jaar beroemd als platenbaas, naast mijn hobby als discjockey.”

Bron: Bertop5/BM

Bericht delen