dinsdag 16 januari 2018

Wereldomroep-team bedreigd in Sri Lanka

Een Wereldomroep-team dat naar Sri Lanka was gegaan om er de persvrijheid te onderzoeken, is overvallen en met vuurwapens bedreigd. Met hulp van de Nederlandse ambassade verlieten de Wereldomroep-journalisten het land. Het team van de Wereldomroep was op een toeristenvisum het land binnengekomen. Een persvisum had langer geduurd en zou misschien niet zijn toegekend. Doel van de reis was om te kijken of beschuldigingen van geweld tegen burgers op feiten berusten of totaal verzonnen zijn, zoals het leger stelt.

Volgens de Verenigde Naties hebben zowel de autoriteiten als de Tamils zich schuldig gemaakt aan gruweldaden bij de beëindiging van het Sri Lankaanse conflict in 2009. En volgens een recente documentaire van het Britse Channel 4, heeft het leger duizenden burgers gedood. In de gebieden die tijdens het conflict in handen waren van de Tamils, zijn tot nu toe nauwelijks westerse journalisten geweest. Het Wereldomroep-team ging van de hoofdstad Colombo naar het oosten om met de lokale bevolking te spreken. Over van alles: van sport tot de rol van de VN bij de wederopbouw. Het Wereldomroep-team werd overvallen door onbekenden in een wit bestelbusje, met een vuurwapen.

Volgens Sanjana Hattotuwa van Groundviews, een onafhankelijke media-waakhond in Colombo, laat het zien dat de angst er bij de politie na de Channel 4 documentaire goed in zit. “Ze overreageren. Ze zijn bang zijn voor alles wat in hun ogen met de documentaire of het VN-onderzoek te maken kan hebben.”

Na het incident met het witte bestelbusje voelden de Wereldomroep-journalisten zich niet langer veilig in Sri Lanka. De Nederlandse ambassade stuurde een beamte om te zorgen dat ze veilig van het vliegveld op hun vlucht konden komen.

Bron: Wereldomroep/Broadcast Magazine

Bericht delen