VVR uit kritiek op verdeling regionale frequenties
zondag 22 maart 2020

VVR uit kritiek op verdeling regionale frequenties

De Vereniging Verkrijging Radiofrequenties (VVR) wil dat er maatregelen komen zodat er een einde komt aan de situatie dat landelijke radiozenders frequenties gebruiken die bestemd zijn voor regionale zenders.

In Nederland zijn er landelijke en regionale radiofrequenties voor commerciële omroepen. Maar op dit moment worden in Brabant (Radio 10), in Limburg (QRadio) en nu ook in de Randstad (QRadio) regionale kavels gebruikt voor het uitzenden van programma’s die als enig doel hebben het verstevigen van de marktpositie van de landelijke radiostations, in dit geval Radio 10 en Qmusic.

Zo heeft Dave Minneboo van QRadio in een persbericht over het verwerven van kavel B05 volmondig toegegeven betrokken te zijn bij Qmusic Non-stop maximum hits, dat inmiddels in de Randstad te horen is. Paul Winnubst, Voorzitter Vereniging Verkrijging Radiofrequenties (foto): “Het idee is dat hiermee de luistercijfers kunnen worden verhoogd, uiteraard ten koste van andere radiostations. Die zijn daar dan ook niet blij mee. Denk daarbij aan RadioCorp (100% NL en SLAM) en Sublime, maar ook de publieke omroepen, landelijk en regionaal.”

“Deze regionale frequenties waren nooit bedoeld voor landelijke omroepen. Bovendien zijn bij de laatste veiling van kavel B05 dusdanige bedragen geboden (€ 365.000) dat er geen normaal regionaal station aan te pas kon komen. Heeft Agentschap Telecom hier juridisch iets gemist door de uitgifte van bijvoorbeeld kavel B05 toe te kennen aan QRadio? Handhaaft Agentschap Telecom eigenlijk wel in Brabant en Limburg? En wat vindt de ACM hier eigenlijk van?”

De VVR heeft inmiddels brieven gezonden naar OCW, het Commissariaat voor de Media en de kamercommissie voor OCW. Ook is er contact geweest met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daar is de kwestie afgelopen week besproken met staatssecretaris Mona Keijser. De vereniging heeft ook de coördinatie over de WOB-verzoeken over de gang van zaken bij de toekenning opgepakt. Daaruit voortvloeiend is nog een brief gestuurd naar Agentschap Telecom over de onhoudbaarheid van deze situatie, die inmiddels ook aan alle bovengenoemde partijen is toegezonden. Paul Winnubst: “Er moeten echt maatregelen genomen worden. Want Radio 10 (Talpa) en Qmusic (DPG Media) maken er zo een markt van waar zij het alleen voor het zeggen hebben. En daar hebben ze meer dan één grens mee overschreden. Als de landelijke partijen zich op de markt van de regionalen gaan begeven met grote zakken geld ten opzichte van wat regionale stations zelf kunnen betalen (orde van grootte: zes maal) is de boot wel goed aan.”

Bron: BM

Bericht delen