Vroege Vogels presenteert het Nationaal Vogelconcert
vrijdag 8 mei 2020

Vroege Vogels presenteert het Nationaal Vogelconcert

Veel soorten vogels zijn de musici in het Nationaal Vogelconcert op NPO Radio 1. In de uitzending van Vroege Vogels van BNNVARA, zondag 10 mei van 7.00 tot 10.00 uur, is de vogelzang drie keer een half uur te horen vanuit bos, duinen, stad, moeras en weide.

In de eerste weken van mei is de vogelzang op z’n hoogtepunt. De mannetjes – want vooral de mannen laten zich luidruchtig horen – proberen met hun zang een partner te lokken of hun territorium te verdedigen. De meeste soorten beginnen al vroeg vóór zonsopkomst met zingen, andere gaan de hele nacht door en sommige uitslapers laten zich pas horen als de zon op is.

Elk landschap heeft zijn eigen soorten. Daarom zijn de verslaggevers van Vroege Vogels met hun microfoons in het bos (het Almeerderhout), de stad (Amsterdam), de duinen (Texel), de weide (de Eempolder) en het moeras (Gelderse Poort).

Het orkest van het Nationaal Vogelconcert bestaat uit onder meer koekoek, zwartkop, tuinfluiter, merel, zanglijster, brandgans, gele kwikstaart, boomkruiper, kleine karekiet, roerdomp, zomertaling, rietgors, grote bonte specht, waterral, nachtegaal, winterkoninkje, putter, knobbelzwaan, meerkoet, tjiftjaf, grasmus, grutto, wielewaal, Cetti’s zanger, holenduif, halsbandparkiet, kievit en tureluur.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen