dinsdag 16 januari 2018

Verhagen verlengt vergunning 59 radiostations

Commerciële radiostations kunnen zeker nog tot 2017 blijven uitzenden op de FM of de middengolf. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft toegezegd de vergunning van 59 radiostations te verlengen, waaronder stations als Radio 538, Q-Music, Sky Radio en BNR Nieuwsradio. Een voorwaarde voor de toezegging is wel dat radiostations gaan investeren in digitale radio, zodat deze vorm van radio op termijn analoge uitzendingen kan vervangen. Op dit moment is digitale radio nog niet overal in Nederland te beluisteren.

De radiostations betalen voor de verlenging van de vergunning een ”marktconforme vergoeding”, zo meldde Verhagen. Sky Radio betaalt 25,7 miljoen euro, Radio 538 26,6 miljoen euro, Veronica 20,4 miljoen euro en Q-Music 26,9 miljoen euro. Deze bedragen zijn fors lager dan in de vorige licentieperiode. Voor de andere vergunningen, zoals die van BNR Nieuwsradio, Slam!FM en 100%NL hoeft geen vergoeding te worden betaald. Deze zenders kennen een verplicht zogenoemd uitzendformat of hebben een beperkt bereik, waardoor de marktwaarde beperkt is, aldus het ministerie. Ook niet-landelijke commerciële stations hoeven geen vergoeding te betalen.

Alle radiostations kunnen de frequentie behouden die ze nu al hebben. Om twee nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven, zijn twee FM-vergunningen beschikbaar voor nieuwe landelijke commerciële radiostations. Deze waren vroeger in gebruik bij Arrow. Martin Banga, voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR), schrikt van de hoge bedragen die daarvoor moeten worden neergeteld. “Ik ben daar niet blij mee,” liet hij vrijdag weten. Hij vindt het bovendien vreemd dat de ene zender heel veel geld moet betalen, zoals Radio 538, en een andere zender als SlamFM niets. Hij laat uitzoeken of een gang naar de rechter zinvol kan zijn.

Bron: RVD/Broadcast Magazine

Bericht delen