dinsdag 16 januari 2018

Twee winnaars NTR Radioprijs 2016

Xandry van den Besselaar uit België en Kim Faber uit Nederland zijn de gedeelde eerste prijswinnaars van de NTR Radioprijs 2016. Zij versloegen in een spannende finale de zes andere genomineerden uit Nederland en België.

Van den Besselaar, studente aan het Conservatorium in Antwerpen, maakte een indrukwekkend portret van een vriend die aan psychoses lijdt. Faber maakte een evenwichtig verhaal naar aanleiding van de vraag ‘waar komt mijn angst vandaan?’.

Het was al weer de 26e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren op 28 augustus, 4 en 11 september te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. De finale vond op zaterdag 1 oktober plaats in Theater Frascati in Amsterdam en werd gepresenteerd door radiomaker en NPO 3FM dj Michiel Veenstra.

De programma’s zijn nog te beluisteren op www.ntr.nl/radioprijs, via Facebook en als podcast in de iTuneswinkel. De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium radio, een podium bieden voor aankomende radiomakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

De jury onder voorzitterschap van NTR-directeur Paul Römer was aangenaam verrast door het aantal van 31 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het radiovak willen aanmoedigen.

Winnaar 1e prijs:
De regen die naar boven valt van Xandry van den Besselaar van het Conservatorium Antwerpen afdeling Woordkunst

De jury vond het een prachtig onderwerp dat het waard is om een documentaire over te maken, schitterend opgebouwd met een geweldige hoofdpersoon. Het vertelt in poëtisch taalgebruik een verhaal dat inzicht geeft in wat er gebeurt bij een psychose. De jury roemt het gebruik van stiltes in het verhaal, vindt ze op de allerbeste manier gebruikt. De geluidseffecten werken vervreemdend, maar nemen de luisteraar mee. De terughoudende opstelling van de maker geeft alle ruimte aan de compositie. Een punt van kritiek: het plotselinge einde. De jury had er de voorkeur aan gegeven als de laatste vraag achterwege was gebleven.Het eindoordeel van de jury is dat dit een zeer geslaagd project is.

Winnaar 1e prijs:
Niet mijn oorlog van Kim Faber, zelfstandig documentairemaker

Aan dit ego-document dat de vraag beantwoordt ‘Waar komt mijn angst vandaan?’ ligt een goed en helder idee ten grondslag. Het verhaal ontwikkelt zich sterk met aan het eind een verrassende clou. De luisteraar ervaart waar het in de verschillende generaties mis gaat en hoopt met de maakster dat zij die keten kan doorbreken. De jury vindt het knap hoe Kim met een volwassen blik naar zichzelf en haar familie kijkt. Jammer dat de voice-over wat stijf is in contrast tot de levendige moeder, tante en oom. Het muziekgebruik is subtiel gedaan hoewel de muziek dramaturgisch niet veel aan het verhaal toevoegt.
De jury vindt het een zeer beluisterbare documentaire die de luisteraar van a tot z geboeid houdt.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen