Tien kanshebbers in de race voor Het Radiomoment van het Jaar 2022
woensdag 21 december 2022

Tien kanshebbers in de race voor Het Radiomoment van het Jaar 2022

Komende zondag maakt het NPO Radio 1 programma De Perstribune van Omroep MAX Het Radiomoment van het Jaar 2022 bekend. Tien fragmenten maken kans op deze titel. Een jury van prominente radio dj’s- en presentatoren heeft de shortlist bekendgemaakt van de genomineerden.

Tot de kanshebbers behoren onder anderen de radio-dj’s Mattie Valk en Wietze de Jager, NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout en NPO Radio 2-dj Desiree van der Heiden. Het Radiomoment van het Jaar 2022 wordt zondag 25 december (eerste kerstdag) bekendgemaakt op NPO Radio 1 tussen 16.00 uur en 18.00 uur. De presentatie is in handen van Margreet Reijntjes en Ron Vergouwen.

Het is voor het vierde jaar op rij dat Het Radiomoment van het Jaar 2022 wordt gekozen. Vorig jaar werd het eerbetoon aan Peter R. de Vries tot radiomoment verkozen. Op initiatief van Radio Veronica-dj Dennis Ruyer draaiden toen alle Nederlandse radiozenders tegelijkertijd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum om daarmee de vermoorde misdaadjournalist te herdenken,

Jury
De jury voor het radiomoment van 2022 bestaat uit dj’s en presentatoren van de grootste radiostations van Nederland: Mischa Blok (NPO Radio 1), Tim op het Broek (KINK), Niek van der Bruggen (Radio 538), Edwin Diergaarde (Radio 10), Thomas van Empelen (100% NL), Bert Haandrikman (NPO Radio 5), Tannaz Hajeby (FunX), Daniel Lippens (SLAM!), One’sy Muller (Sublime), Andrea van Pol (NPO Radio 4), Arjan Snijders (Radio Veronica), Wijnand Speelman (NPO 3FM), Stefan Stasse (NPO Radio 2), Liesbeth Staats (BNR Nieuwsradio) en Mattie Valk (Qmusic).

Onder leiding van juryvoorzitter Ron Vergouwen van De Perstribune beoordeelden zij de meest opmerkelijke radiomomenten van het afgelopen jaar. Daarbij is onder meer beoordeeld op maatschappelijke relevantie en impact en is er ook gekeken of de fragmenten verrassend, ontroerend, grappig of indrukwekkend waren.

Shortlist
Het jurywerk heeft geresulteerd in een shortlist, waarop de tien meest memorabele radiomomenten van 2022 staan. Komende dagen bepaalt de jury welk van de tien fragmenten wordt verkozen tot Het Radiomoment van het Jaar 2022. De tien kanshebbers (in willekeurige volgorde) zijn:

NPO Radio 1 – Tim den Besten in tranen om uitspraak tijdens Pride Amsterdam
Programmamaker Tim betuigt in De Nieuws BV spijt om een incident tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam waar hij een kwetsend Sinterklaasliedje zong.

NPO Radio 4 – Jet Berkhout draait Vengaboys op de klassieke zender
Presentatrice Jet wil meer luisteraars en besluit de clubstamper Boom, Boom, Boom, Boom van Vengaboys te draaien op Radio 4. Het blijkt een 1-aprilgrap.

LocoFM / LOEMedia – Ruzie tussen medewerkers lokale omroepen
De samenwerking tussen omroepen verloopt niet altijd makkelijk. In een sportprogramma van de lokale omroepen ontstaat ‘op zender’ een ruzie tussen presentator en verslaggever.

NPO Radio 1 – Tatiana Chevtchouk vertelt over in Oekraïne gesneuvelde neef
Chazia Mourali voert in haar programma Goed Ingelichte Kring een gesprek met de Oekraïense pianiste Tatiana; haar neef blijkt te zijn gesneuveld in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

NPO Radio 2 – Desiree van der Heiden emotioneel over Pride
Dj Desiree houdt een beklemmend betoog over zelfacceptatie in het kader van Pride Amsterdam. Ze breekt live in de uitzending.

Radio 538 – Wietze de Jager wil ouderschapsverlof
538-dj Wietze maakt bekend dat hij graag ouderschapsverlof wil opnemen. Hij legt in zijn ochtendshow uit dat hij te veel hooi op de vork neemt en dat hij zich daardoor tekort voelt schieten als vader.

NPO Radio 2 – Poolonderzoeker barst in tranen uit in Spijkers met Koppen
Maarten Loonen vertelt over zijn expeditie naar Spitsbergen. De gevolgen van klimaatverandering daar emotioneren hem.

NPO Radio 1 – Confrontatie Argos met Beatrice de Graaf
Een gesprek tussen wetenschapper Beatrice, haar advocaat Christiaan Alberdingk Thijm en Argos-journaliste Ellen van den Berg over wetenschappelijke integriteit.

Radio 555 – Mattie Valk en Wietze de Jager begraven strijdbijl voor het goede doel
De met elkaar gebrouilleerd geraakte radio-dj’s Mattie en Wietze begraven de strijdbijl voor een grote radio-actie voor Oekraïne.

Radio Continu – Wim Drent neemt live op zender ontslag
Lokale radiomaker Wim kan zich niet vinden in de muziekkeuze van de zender. Tijdens zijn uitzending is de maat vol en trekt hij de stekker uit zijn show.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen