Dinsdag 16 januari 2018

Studio 2 wordt in oude glorie hersteld

De gemeenteraad van Hilversum heeft unaniem besloten tot het toekennen van een subsidie van € 100.000,- voor de voltooiing van de restauratie van Studio 2, de oudste studio in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

Deze studio, tevens de oudste radiostudio van Nederland, wordt de komende maanden verder teruggebracht in de originele staat, om ook bezoekers en gebruikers van nu te kunnen laten delen in de rijke geschiedenis van het complex.

Na afronding van de restauratie, waarvoor vorige week ook al een gift van € 50.000,- werd toegezegd door de Stichting Dioraphte, zal de studio in september feestelijk worden heropend. In de zomer van 2015 werd de eerste fase van de restauratie afgerond, dankzij bijdragen van o.a. de Provincie Noord-Holland, de VARA, de Stichting Omroepmuziek en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

In die eerste fase werd de grote raampartij in de nok van de studio opnieuw aangebracht en is het bijzondere plafond, dat de geluidsgolven naar de microfoon kaatste, weer zichtbaar gemaakt. Inmiddels is goed te zien dat een bijzondere ruimte weer in oude glorie hersteld gaat worden.

De oudste studio van het complex wordt ook wel de geboorteplek van Hilversum Mediastad genoemd. De architecten J.A. Snellebrand en A. Eibink ontwierpen in 1930 een voor die tijd modernistische studio, waarin de nieuwste technieken voor omroepakoestiek werden gerealiseerd.

De architecten ontwierpen de studio letterlijk om een microfoon heen, om zo aan alle akoestische eisen te voldoen. De studio werd voorzien van een publiekstribune, hoog in de zaal, boven de voormalige orgelruimten. Door verschillende aanpassingen is het historische karakter van de studio in de loop der jaren aangetast.

Aan de buitenzijde is de karakteristieke vorm duidelijk herkenbaar gebleven, maar van het oude interieur zijn elementen verloren gegaan, aangetast of aan het zicht onttrokken. Vóór de wanden werden zachtboard panelen gezet en het kenmerkende daklicht was tot voor kort van binnenuit aan het oog onttrokken door een hangend plafond.

De Stichting Omroep Muziek (SOM), sinds 2013 eigenaar van het Muziekcentrum van de Omroep, heeft het initiatief genomen om dit bijzondere gedeelte van het studiocomplex verder te restaureren en in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Bron: MCO/Broadcast Magazine

Bericht delen