dinsdag 16 januari 2018

Sky Radio Group start met glasvezelaanvoer naar FM-zenders

Sky Radio en Radio Veronica staken de geluidsaanvoer naar de FM-zender via satelliet. Vanaf 1 september maken de zenders van Sky Radio Group als eerste in Nederland gebruik van glasvezelf naar de zenders toe.

Op 1 september loopt het satelliet-contract van de Sky Radio Group af. Dat gekozen is voor glasvezel heeft onder andere te maken met het herhaaldelijk uitvallen van de SESAT-1 satelliet op 16 graden oost, waardoor ook het aanvoersignaal stilvoel. Toch is het niet de hoofdoorzaak. Volgens Sky Radio is de geluidskwaliteit beter via glasvezel omdat er geen compressie van het signaal nodig is. Het geluid gaat met twee Mbit/s naar de FM-zenders. Daarbij wordt ook de RDS-data voor de FM-zenders bij dit aanvoersignaal via glasvezel meegeleverd.

Er wordt ook gewerkt aan een nieuwe backup-aanvoer voor het moment dat de hoofdaanvoer wegvalt. Nu gaat de backup nog via ISDN.

In de loop van augustus wordt begonnen met het ombouwen van de zenderomgeving van alle radiozenders van satelliet naar glasvezel.

Bron: RadioFreak

Bericht delen