dinsdag 16 januari 2018

Serie hoorspelen op NPO Radio 1: Fluiten in het donker

Vrijdagnacht is de eerste uitzending van een nieuwe reeks hoorspelen op NPO Radio 1, onder de titel Fluiten in het donker. Dichters, essayisten en filosofen meten hun talent met de dialoog voor stemmen.

Hoorspelschrijver Samuel Vriezen en regisseur Hanneke Hendrix zetten in de eerste aflevering een nieuwe toon met het hoorspel Schade. Weg zijn de onvermijdelijke grindbak, voetstappen over een nat wegdek of: “Pas op, achter je de dief!” 

Orgeltonen, ondefinieerbaar geluiden en fluisterende stemmen vormen de achtergrond. Vriezen is een van de zes jonge schrijvers die in opdracht van het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met NPO-fonds, VPRO, AVROTROS en NTR nieuw radiodrama schrijven, uitgezonden door NPO Radio 1.

Een van de voorwaarden is dat de auteurs niet eerder voor het genre schreven. Loting koppelt de schrijvers aan een hoorspelregisseur. Een keur van vooraanstaande acteurs verzorgt de stemmen, onder wie Wilfried de Jong, Ariane Schluter, Kirsten Mulder, Anke van ’t Hof en Matthijs van de Sande Bakhuyzen. 

Het tijdstip van uitzending op vrijdag om middernacht is goed gekozen, tussen Met het oog op morgen en Nooit meer slapen en naderhand via de podcast. Vorig jaar was het gemiddelde luistercijfer 110.000.

Bron: NRC/BM

Bericht delen