dinsdag 16 januari 2018

Regionale publieke omroepen ook via DAB+

De regionale publieke omroepen beginnen de komende maanden met digitale radio uitzendingen. Net als de landelijke radiostations zijn de regionalen dan niet alleen via FM en internet gratis te beluisteren, maar ook via de nieuwe digitale standaard DAB+.

In Nederland zijn voor de regionale omroep vijf uitzendgebieden (Allotments) aangewezen. In ieder gebied wordt één netwerk gebouwd waarin maximaal achttien radiozenders kunnen uitzenden via DAB+. Alle regionale omroepen hebben een vergunning om in het eigen verzorgingsgebied uit te zenden.

De publieke regionale omroepen moeten de frequenties delen met een aantal commerciële omroepen. Daardoor was een gezamenlijke inkoopprocedure nodig, die heeft geleid tot de selectie van Broadcast Partners als netwerkoperator. Later dit jaar zullen de uitzendingen dan ook samen plaatsvinden. ROOS, het samenwerkingsverband van de dertien regionale publieke omroepen, heeft de inkoopprocedure, een Europese aanbesteding, begeleid.

De digitale uitzendingen worden gefaseerd ingevoerd. Als eerste zijn vanaf 15 maart Omroep Zeeland, RTV Rijnmond en Omroep Brabant te ontvangen. Op 1 mei volgen de uitzendingen van Omroep Gelderland, L1, RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord, Omrop Fryslân, RTVNH en Omroep Flevoland. Vanaf 1 september 2015 zijn Omroep West, RTV N-H en RTV Utrecht digitaal te beluisteren. Op 1 januari 2017 wordt de ontvangst uitgebreid met de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere, waardoor de ontvangst van Radio M (RTV Utrecht), Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in vrijwel het gehele verzorgingsgebied gerealiseerd wordt.

Bron: ROOS/Broadcast Magazine

Bericht delen