dinsdag 16 januari 2018

RADIONL verkeert in financiële problemen

Artiesten, labels, boekingskantoren en muziekauteurs hebben hun steun betuigd aan RADIONL. De radiozender heeft als gevolg van de nieuwe regelgeving die de overheid heeft opgelegd financiële problemen.

Dinsdagavond heeft een honderdtal artiesten zich verzameld in het Van der Valk Hotel in Houten om bijgepraat te worden over de situatie rond RADIONL. De ‘beperkingen’ die door de overheid zijn opgelegd, kunnen niet door de beugel.

‘Gedwongen door een gerechtelijke uitspraak is RADIONL sinds 1 september 2016 verplicht zijn programma’s voor een deel samen te stellen met muziek van artiesten en auteurs, waarbij uitsluitend telt of iemand geboren is nabij de desbetreffende zendpalen’, staat in een verklaring van RADIONL.

‘Dit kan de muziekbranche niet toestaan, dat muziekplaylisten samengesteld gaan worden enkel en alleen op basis van waar iemand geboren is. Dit is discriminatie en daarmee bemoeit de overheid zich met de inhoud van de radio programma’s en dat is verboden.’

Tijdens de bijeenkomst is besloten dat alle partijen de handen ineen zullen slaan om via lobby’s (onder meer naar Buma/Stemra) en landelijke acties de politiek te bewegen deze ‘beperkingen’ van de radiokavels voor een deel ongedaan te maken, waardoor het Nederlandstalige genre een normale kans krijgt zich te blijven ontwikkelen.

“Het is de levensader van bedrijven als muziek studio’s, boekingskantoren en platenlabels dat radiostations als RADIONL blijven bestaan. Zij zijn het enige podium voor onze artiesten”, zegt Menno Muis van Lukassen Producties.

Om aandacht te vragen voor de situatie stuurde RADIONL een brief naar mensen binnen de industrie. Daarin staat dat de totale kosten die de zender heeft moeten maken als gevolg van de nieuwe regelgeving meer dan 80.000 euro bedraagt.

Bron: RADIONL/Entertainmentbusiness.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen