dinsdag 16 januari 2018

Radio.NL: ‘Mediawet nauwelijks gehandhaafd’

De Mediawet wordt in Nederland nauwelijks gehandhaafd. Dat concludeert de website Radio.NL na uitgebreid onderzoek, waarbij er tientallen dossiers zijn opgevraagd bij het Commissariaat voor de Media (CvdM).

De website kwam op het spoor van diverse ernstige misstanden, zoals frauderende omroepen, omroepen die de toezichthouder stelselmatig voorliegen, financiële fraude, illegale uitzendingen en ernstige overtredingen van de Mediawet. Het Commissariaat is verantwoordelijk voor het controleren op de naleving van de Mediawet, maar doet in de praktijk nagenoeg niets.

Met name bij lokale omroepen is de situatie ernstig; de meerderheid lijkt niet aan de wettelijke eisen te voldoen. Radio.NL stelt bewijs te hebben dat er omroepen zijn die het CvdM stelselmatig voorliegen door vervalste gegevens aan te leveren bij de mediawaakhond. Een andere omroep maakt zich schuldig aan financiële fraude, onder het toezichthoudende oog van het Commissariaat. Een derde omroep die als voorbeeld wordt aangehaald heeft maar liefst vijf ernstige overtredingen op haar naam staan, waaronder het uitzenden van gemeentepropaganda tegen betaling.

Geen van deze zaken is door de toezichthouder opgemerkt. Ook landelijk en regionaal is er veel mis. Er zijn zenders die illegaal uit hebben gezonden zonder dat de toezichthouder ingreep; bij diverse zenders had daarnaast de zendvergunning moeten worden ingetrokken, wat de toezichthouder verzuimd heeft. Radiozenders met een speciale FM-vergunning, waar ze veel minder voor betalen, maar waarbij ze wel aan eisen moeten voldoen, blijken niet te worden gecontroleerd op het naleven van de eisen. In de praktijk zijn er enkele zenders die inmiddels wat creatiever met de eisen om lijken te gaan. Ook dit heeft het Commissariaat niet in de gaten.

Het Commissariaat zag ‘geen aanleiding’ om op de bevindingen van de site te reageren. Zie ook het artikel op Radio.NL.

Bron: Radio.NL/Broadcast Magazine

 

Bericht delen