Qmusic steunt KINK in zaak tegen noodverlenging FM-frequenties
dinsdag 15 maart 2022

Qmusic steunt KINK in zaak tegen noodverlenging FM-frequenties

Een opmerkelijke ontwikkeling in het kort geding rond de noodverlenging van de FM-frequenties. Radiozender KINK – alleen digitaal te beluisteren – had de zaak aangespannen, maar Qmusic (DPG Media) besloot als derde partij die zaak te steunen. “Zo’n verlenging is voor ons niet langer wenselijk.”

De FM-frequenties zouden in september 2022 weer geveild gaan worden. Mona Keijzer, toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, besloot vanwege de coronacrisis tot een noodverlenging, waardoor de huidige stations met een FM-frequentie die ook hielden.

Maar daardoor kon een station als KINK geen aanspraak maken op een FM-frequentie. Belangrijk voor de zender, want essentieel voor een groot bereik en de hoogste reclame-inkomsten worden via de FM-frequenties binnengehaald. KINK is alleen digitaal te beluisteren – online en via DAB+ – maar de opbrengsten daar lopen nog achter. Het radiostation is een kort geding begonnen om de veiling toch plaats te laten vinden.

DPG Media, dat met Qmusic een zender op de FM heeft, steunt dit verzoek. Het bedrijf bleef lange tijd neutraal, maar met herstel van de advertentiemarkt (2021 was het beste jaar ooit volgens een onderzoek van Audify) na de coronadip vinden de mediamakers dat niet langer gewenst. Daarbij vindt DPG Media ook dat de prijs voor de noodverlenging van drie jaar te hoog is. Daarom vindt het bedrijf dat er een veiling moet komen, als de continuïteit van commerciële radio gewaarborgd kan worden.

Bron: AD/BM

Bericht delen