dinsdag 16 januari 2018

PvdA blokkeert nieuwe veiling FM-frequenties

Minister Kamp zou alle commerciële stations maandag inlichten over veiling van de frequenties, maar blies de bijeenkomst af nu de PvdA dwarsligt. Ingewijden vertellen aan het AD dat de VVD-minister van Economische Zaken in de ministerraad is teruggefloten door coalitiegenoot PvdA.

Bijna de hele radiosector is tegen de plannen van Kamp. Bij veilen moeten commerciële zenders opnieuw vechten en soms diep in de buidel tasten om een plek in de ether te bemachtigen. De laatste keer dat dit gebeurde, in 2003, kwamen diverse zenders in financiële problemen. De luisteraar moest op zijn beurt opnieuw zoeken naar zijn favoriete station.

Kamp is voorstander, omdat veilen de staatskas honderden miljoenen euro’s kan opleveren. Daarnaast vindt hij het de eerlijkste manier om de schaarse frequenties te verdelen.

Ondanks signalen uit de radiowereld dat Kamp zijn plan toch wilde doorzetten, lijkt er vooralsnog geen Kamermeerderheid voor de omstreden frequentieveiling. Afgelopen vrijdag hoopte Kamp deze door de ministerraad te krijgen. Maar PvdA-bewindslieden, onder wie minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in de rol van vicepremier, stelden zich kritisch op.

De minister verwacht niettemin voor 3 juli, wanneer het zomerreces begint, de Tweede Kamer een uiteindelijk besluit te kunnen presenteren. Tot die tijd blijft het onzekerheid troef in bij de radiostations.

Bron: AD/Broadcast Magazine

Bericht delen