dinsdag 16 januari 2018

Poster terug op de radio

Na precies 10 jaar brengt AVROTROS het programma Poster terug op de radio. Vanaf zondag zijn op NPO Sterren NL RADIO nieuwe documentaire portretten te beluisteren van iconen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De eerste aflevering is gewijd aan de Limburgse band Rowwen Hèze.

Na Rowwen Hèze volgen Posters met onder anderen Lee Towers (11 september), Willeke Alberti (18 september) en Wolter Kroes (25 september). De gesprekken worden afgewisseld met muziek van de gasten en hun eigen favorieten.

Poster werd voor het eerst in 1973 uitgezonden bij de TROS, met Tom Mulder als presentator. Hij maakte het programma ruim 11 jaar. Vanaf 1984 namen respectievelijk Wim van Putten en Daniel Dekker het stokje over. In juni 2006 werd de laatste aflevering uitgezonden. Daniel Dekker initieerde de herstart. “Nederland kent een rijke muziekgeschiedenis met tal van iconen. In Poster komen ze allemaal aan bod vertellen ze hun eigen verhaal, met vaak nieuwe verrassende wetenswaardigheden. Sterren NL is niet voor niets de bewaker van de schatkamer van de Nederlandse muziek”.

Rowwen Hèze-voorman Jack Poels vertelt in Poster hoe hun aanstekelijke liedjes tot stand komen. “De teksten die ik op papier zet moeten over 10 jaar nog steeds relevant genoeg zijn om te zingen, anders keur ik een geschreven tekst bij voorbaat al af”, zo vertelt hij. “Bennie Jolink, van Normaal, adviseerde mij om geen liedjes over bier te maken. Wij waren eigenwijs want kort daarna schreven we Bestel Mar en werd het uiteindelijk een grote hit”. Rowwen Hèze zingt voornamelijk in het Limburgs. “Jan Smit was verbaasd dat het ons gelukt was om succes te hebben met liedjes in het dialect. Hij zei: Als ik in het plat Volendams zou zijn gaan zingen, dan was ik nooit zo ver gekomen”.

Poster wordt iedere zondag uitgezonden tussen 20.00 en 21.00 uur op NPO Sterren NL. De herhaling van het programma is op zaterdagavond 20.00 uur. NPO Sterren NL is te beluisteren via DAB+, internet en via de Sterren NL app.

Bron: AVROTROS/Broadcast Magazine

Bericht delen