dinsdag 16 januari 2018

Pilot met DAB+ in de Achterhoek

Optimaal FM, Gelre FM en Leuk FM zitten vanaf augustus samen op één kanaal dat in de hele Achterhoek te ontvangen is. De drie Achterhoekse zenders mogen voor het ministerie van Economische Zaken een pilot uitvoeren om te onderzoeken hoe DAB+ (Digital Audio Broadcasting) het best kan worden ingevoerd bij lokale omroepen. 

DAB+ moet landelijk in 2024 uitzendingen via FM vervangen. De landelijke omroepen zijn in Nederland al via DAB+ te ontvangen. 

Peter Berendsen, directeur van Optimaal FM (de grootste lokale omroep in de Achterhoek) hoopt dat als de pilot slaagt, ook de andere vier Achterhoekse omroepen (Aladna FM, Slingeland, Ideaal en Achterhoek FM) op het kanaal gaan zitten. “Wellicht is dit een stap tot verdere samenwerking tussen de omroepen”, zegt Berendsen. 

Landelijk wil de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) het aantal lokale zenders terugschroeven van 280 naar 62. In de Achterhoek wil NLPO van zeven naar één zender. Dat lijkt ook de voorkeur te hebben van de Achterhoekse politici, maar die willen het niet opleggen. De zeven omroepen onderling zijn het niet eens. Optimaal FM, Gelre FM en Leuk FM werken al samen. Als tegenhanger spraken de andere vier in januari de ambitie uit om samen tv te maken. 

“We hebben de andere vier omroepen nog niet gevraagd of ze straks ook op het DAB+-kanaal willen”, zegt Berendsen. “Eerst moet de pilot gegevens opleveren die worden beoordeeld door Economische Zaken. Als de pilot geslaagd is kunnen we pas met Aladna, Slingeland, Ideaal en Achterhoek FM praten.”

Op dit moment zijn er 24 zendmasten voor de zeven lokale omroepen. Met DAB+ hoeven dat er maar drie te zijn. De afgelopen twee weken zijn DAB-zendmasten geplaatst in Eibergen en Ruurlo. Vrijdag werd de derde zendmast geplaatst in Doetinchem op het 42 meter hoge gebouw van Agruniek aan de Oude IJssel. 

Bron: Gelderlander/BM

Bericht delen