dinsdag 16 januari 2018

Petitie tegen sportzomer op NPO Radio 1

Op de website petities.nl kunnen bezoekers bezwaar maken tegen de sportzomer van NPO Radio 1. Zondag waren er nog slechts 261 ondertekeningen, hoewel veel luisteraars van mening zijn dat de zender momenteel te weinig nieuws uitzendt.

De tekst luidt als volgt: ‘Wij, betrokken luisteraars van NPO Radio 1, willen dat Radio 1 zichzelf als publieke radiozender weer serieus neemt en meer ruimte maakt voor nieuws, achtergronden van het nieuws, kunst en cultuur en wetenschap.

Wij constateren dat Radio1 de laatste jaren is veranderd in een zender, die zijn kerntaken als publieke radiozender volstrekt niet meer serieus neemt. Nieuws, achtergronden van het nieuws, kunst en cultuur en wetenschap hebben, met name overdag, meer en meer plaats moeten maken voor sport-reportages en heel, heel veel gepraat over sport.

Bijzondere reportages en interviews en programma’s over kunst en cultuur zijn de laatste jaren grotendeels verplaatst naar de avond en nacht of domweg verbannen naar digitale kanalen. Ook nieuwsreportages, achtergronden van het nieuws, debat en duiding van het nieuws, moeten steeds vaker plaats maken voor sport. De diepgang en serieuze journalistiek, die Radio 1 ooit kenmerkte, heeft in z’n algemeenheid meer en meer plaats gemaakt voor oppervlakkigheid in toon en berichtgeving. Met name in de zomermaanden is het dramatisch gesteld met de alles verdringende sportzomer.

Wij verzoeken dat minimaal 50 procent van alle huidige zendtijd die momenteel tussen 8 uur ‘s morgens en 6 uur ‘s avonds besteed wordt aan sport en praatprogramma’s over sport, wordt ingeruild voor nieuws- en achtergrondreportages, programma’s over kunst en cultuur, wetenschap en anderszins. Er zijn momenteel twee publieke muziek-zenders in de ether, NPO Radio 2 en NPO 3FM. De zendtijd voor sport, die zal verdwijnen van Radio 1, kan dan desnoods verplaatst worden naar NPO Radio 2.’

De petitie is overigens gericht aan de leden van de Tweede Kamer. Die hebben echter geen directe invloed op de programmering van publieke radiozenders. Het was beter geweest om de leiding van de NPO aan te spreken.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen