dinsdag 16 januari 2018

Oude Haagse piraten online terug te horen

Veel bekende dj’s, zoals Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Adam Curry, Will Luikinga en Rick van Velthuijsen, begonnen hun carrière bij de Haagse piratenzenders. Ook de Haagse popcultuur is altijd nauw verweven geweest met de lokale radiozenders.

Zo verzorgde Hofstad Radio uitzendingen vanaf Parkpop en organiseerden veel radiostations eigen muziekavonden.

Op 29 september om 18 uur geeft wethouder en oud-radio man Henk Kool het startsein voor de lancering van het Haags Radio Archief. Hij doet dat in Café Emma, van oudsher stamkroeg en toevluchtsoord van de Haagse radiopiraten. Het archief, een initiatief van de Stichting Vrij Haags, is een online verzameling van radiofragmenten uit de gouden tijd van de Haagse radiopiraten, zoals Radio Centraal, Radio Stad Den Haag en Hofstad Radio. Vanaf zondag zijn onder meer oude jingles, reclamespots en oude fragmenten met dj’s zoals Jeroen van Inkel te beluisteren.

Het Haags Radio Archief is vanaf zondag 29 september voorlopig te vinden op een aparte pagina van Radiopedia.nl. Het archief zal de komende jaren verder gevuld worden met fragmenten uit de rijke Haagse radiohistorie. Om dat te bereiken werken de pakweg 25 vrijwilligers van de stichting samen met de mediaopleidingen in Den Haag. Niet alleen aan het uitzoeken en digitaliseren van alles wat bewaard is gebleven, maar ook aan het zoeken naar nog onbekend archiefmateriaal. De stichting krijgt hulp van twee professionele studio’s: QCD van Herman van Velzen (Radio Stad Den Haag) en Ziaja & Dorst (Radio Centraal/Hofstad Radio).

De Stichting Vrij Haags is nog op zoek naar extra financiering om de kosten van extra apparatuur (zoals oude bandrecorders), opslag, streaming en BUMA/STEMRA kosten te dekken. Iedere radiopiraat die ooit actief was in het Haagse kan zich op Facebook aanmelden bij het Haags Radio Archief. Contact is mogelijk via haagsradioarchief@gmail.com.

Bron: Stichting Vrij Haags/Haags Radio Archief

Bericht delen