NPO roept omroepen op om met plannen voor jazz en wereldmuziek te komen
woensdag 28 juni 2023

NPO roept omroepen op om met plannen voor jazz en wereldmuziek te komen

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang vindt dat omroepen programma’s moeten ontwikkelen met wereld- en jazzmuziek. Ook wil ze met de omroepen in gesprek gaan over het gebrek aan diversiteit in de muziekprogrammering.

Honderden muzikanten, onder wie Hans Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Eric Vloeimans, vinden dat de NPO te weinig aandacht aan deze muziekgenres besteedt. Zij bezochten dinsdagmiddag dansend en musicerend een aantal omroepgebouwen op het Media Park in Hilversum.

Daarna bezocht een afvaardiging de Tweede Kamer, waar een protestboek met honderden brieven werd aangeboden aan Kamerleden. Aanleiding voor het protest is de naamswijziging van de klassieke radiozender NPO Radio 4. Sinds begin dit jaar heet de zender NPO Klassiek omdat die al zeventien jaar bijna alleen maar klassieke muziek draait. NPO wilde de ‘vindbaarheid en de herkenbaarheid van de zender vergroten’. Toen zendermanager Simone Meijer in de Volkskrant in november de naamsverandering toelichtte, zei ze, gevraagd naar jazz: “Ik vind absoluut dat wereldmuziek en jazz thuishoren in het publieke aanbod, maar niet bij ons.”

De musici worden gesteund door een aantal grote evenementen, zoals het North Sea Jazz Festival, en enkele grote podia, zoals Het Concertgebouw in Amsterdam. NPO-voorzitter Leeflang vond de actie “een waardevol signaal”, liet haar woordvoerder weten. Wel zei ze dat de omroepen gaan over de inhoud en dat die met plannen moeten komen.

Bron: NRC/Nu.nl/BM

Bericht delen