NPO Radio 1-plopkappen zitten vol bacteriën en schimmels
zaterdag 7 april 2018

NPO Radio 1-plopkappen zitten vol bacteriën en schimmels

Vrijdag kwam Nieuws en Co voor het laatst uit de oude NPO Radio 1-studio’s. Vanaf maandag zendt ook dat programma uit vanuit het nieuwe Radiohuis. Die verhuizing bracht Nieuws en Co-anchor Lara Rense en NOS-nieuwslezer Joeri Stubenitsky op een vraag: hoe vies zijn onze plopkappen?

De omhulsels van de microfoons worden vaak jaren achtereen gebruikt en moeten wel veel bacteriën bevatten, dachten Rense en Stubenitsky. “Ik ruik wel eens dat iemand voor mij gepresenteerd heeft”, zei Rense in de uitzending.

Nieuws en Co liet deze week uitzoeken wat er allemaal in de kapjes zit. Twee NPO Radio 1-plopkappen gingen naar microbioloog Hans de Cock van de Universiteit Utrecht. “Er zit inderdaad van alles op”, zegt De Cock. “We hebben allerlei kanten onderzocht.”

De Cock liet petrischaaltjes zien waarop verschillende delen van de plopkappen zijn getest op bacteriën en schimmels. “Er zijn veel gele kolonies te zien. Het zijn er best veel.”

De NOS-radioprogramma’s verhuizen dit weekend allemaal naar het Radiohuis, een nieuwe studio- en redactieruimte op het Media Park in Hilversum. Daar komen de studio’s van NPO Radio 1 en 4 onder één dak en is er onder andere plaats voor live-optredens. Rense: “Er is heerlijk veel ruimte en ik kan voor het eerst in het daglicht presenteren.”

Nadelen weet ze niet. “Of toch eentje: we delen onze plopkappen nog steeds met iedereen, liever zou ik een eigen hebben.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen