dinsdag 16 januari 2018

NPO gaat over op DAB+

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft van de minister van Economische Zaken (Maxime Verhagen, CDA), een verlenging gekregen van haar licentie om in DAB uit te mogen zenden tot 1 september 2017 op kanaal 12C. De verlenging is een reactie op een aanvraag die de NPO op 9 maart 2010 heeft gedaan.

De NPO is verplicht om per 1 september circa anderhalf miljoen hectare in Nederlnd te bedienen met het minimale verzorgingsniveau van ‘mobiele ontvangst’ en per 1 september 2015 moet dat het dubbele worden.

De NPO heeft de plicht om tenminste vijf ‘algemene radioprogrammakanalen’ (dat zijn nu Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4 en Radio 5) uit te zenden, alsmede vier andere publieke radiostations. De NPO heeft daarbij de plicht een signaal te verspreiden in een kwaliteit van MPEG2, 192 kbit/s of AAC+ 48 kb/s in stereo (dit laatste is DAB+). De meeste huidige DAB-ontvangers kunnen daardoor het signaal vanaf september niet meer weergeven.

De commerciële radiostations zullen, bij verlenging van hun licenties, eveneens worden verplicht om in DAB+ uit te zenden. Momenteel zenden zij nog niet digitaal uit.

Bron: DutchMedia / Broadcast Magazine

Bericht delen