dinsdag 16 januari 2018

NPO 3FM zet zich in voor zelfmoordpreventie

Op dit moment draait NPO 3FM regelmatig de track van Logic, Alessia Cara en Khalid met de bijzondere titel: 1-800-273-8255. Het is het Amerikaanse telefoonnummer van de zelfmoordpreventielijn.

In Nederland lopen jaarlijks 500.000 mensen per jaar rond met dit soort gedachten. Het is doodsoorzaak nummer 1 onder de 40 jaar. Met name de jonge doelgroep 15-34 is erg moeilijk te bereiken als het om dit onderwerp gaat.

3FM-dj Herman Hofman (AVROTROS): “Er zijn nog maar weinig taboes, maar het hebben over je geestelijke gezondheid en zeker over suïcidale gedachten is een taboe met een grote T. 3FM wil dit onderwerp erkennen door er op radio en online aandacht aan te besteden.”

Iedere keer als het nummer 1-800-273-8255 wordt gedraaid, noemen dj’s na afloop het nummer van de Nederlandse zelfmoordpreventielijn: 0900-0113. Online wordt verwezen naar de site: www.113.nl. Ook spreken 3FM-dj’s zich uit in een indringend filmpje en 3FM Tussenuur (Human), het jongerenplatform van 3FM, besteedt vanaf vandaag online een week lang aandacht aan dit onderwerp. 

3FM vindt het belangrijk om het probleem te benoemen en jongeren te motiveren om erover te praten. Ook als het niet over jezelf gaat, maar over iemand die je kent en waar je je zorgen over maakt.

De radiozender heeft contact gehad met 113 Zelfmoordpreventie hoe dit thema het beste te behandelen. “This week the deejee saved my life”, aldus psychiater en oprichter van 113 Jan Mokkenstorm.

“Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan echt levens redden. 3FM sluit zich met deze actie aan bij een groeiende beweging van mensen die niet langer wil accepteren dat mensen eenzaam en radeloos dood gaan door zelfmoord. Als luisteraars donkere gedachten hebben en het leven niet meer zien zitten of als ze zich zorgen maken over iemand anders in hun omgeving, kunnen ze 24×7, gratis en anoniem contact met ons leggen.”

Bron: NPO 3FM/BM
 

Bericht delen