dinsdag 16 januari 2018

NOS viert 20 jaar Radio 1 Journaal

Op 1 september viert het NOS Radio 1 Journaal zijn twintigjarig bestaan. En die dag laat de omroep niet ongemerkt voorbijgaan. Met speciale ochtend- en middaguitzendingen, met de stemmen van toen en nu. 

Het worden twee bijzondere uitzendingen, met extra zendtijd en presentatoren die in het verleden achter de microfoon zaten. Van 06.00 tot 07.00 uur zijn zoals gebruikelijk Frederique de Jong en Marcel Oosten te horen. Tussen 07.00 en 08.00 uur worden ze afgelost door Clairy Polak en Menno Reemeijer, terwijl het laatste uur wordt verzorgd door Rob Trip en Suzanne Bosman.

De middaguitzending, die een half uur langer duurt dan normaal, wordt van 16.00 tot 17.00 uur gepresenteerd door Lara Rense en Max van Weezel. Het laatste uur is de microfoon voor de oude bekenden Lucella Carasso en Govert van Brakel.

Niet alleen de stemmen doen denken aan vroeger, ook oude tunes en jingles worden voor de gelegenheid van stal gehaald. En elk uur is er aandacht voor grote nieuwsgebeurtenissen uit de afgelopen twintig jaar. Denk aan de moord op Theo van Gogh, de aanslagen in New York en meer recent de ramp met vlucht MH17.

Op 1 september 1995 begon het Radio 1 Journaal, als opvolger van de radio-actualiteitenrubrieken. Met een horizontale programmering, om de luisteraar op vaste tijden bij te praten over de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Daarmee deed het fenomeen nieuwsradio zijn intrede bij de NOS. Naast de vaste ochtend- en middaguitzendingen van het NOS Radio 1 Journaal verzorgt de NOS gedurende de dag nieuwsflitsen in de programma’s van de omroepen op NPO Radio 1.

Bron: NOPS/Broadcast Magazine

Bericht delen