NOS Radio 1 Journaal bestaat 25 jaar
vrijdag 21 augustus 2020

NOS Radio 1 Journaal bestaat 25 jaar

Op dinsdag 1 september bestaat het NOS Radio 1 Journaal 25 jaar. Voor wie op de hoogte wil blijven van het wereldnieuws is het radioprogramma uitgegroeid tot een ankerpunt in de ochtend.

In de week van het jubileum licht presentator Jurgen van den Berg elke dag drie keer een opmerkelijk fragment uit het onuitputtelijke archief, en praat erover met een hoofdpersoon. Dat gebeurt in de rubriek Kriskras door 25 jaar NOS Radio 1 Journaal, die zo’n vijf minuten duurt en kort voor respectievelijk zeven, acht en negen uur wordt uitgezonden.

Historische momenten komen aan de orde (de moord op Pim Fortuyn, het overlijden van prinses Diana), maar ook de ‘kleine’ verhalen, zoals de reportage over een eenzaam jongetje of de ijsmeester die live op de zender door het ijs zakt. Natuurlijk is er ook aandacht voor de allereerste uitzending en voor de jingles en tunes door de jaren heen.

Geschiedenis
Het NOS Radio 1 Journaal kwam in 1995 in de plaats van de actualiteitenprogramma’s die de afzonderlijke publieke omroepen erop nahielden, zoals AVRO’s Radiojournaal, Echo (KRO), Dingen van de Dag (VARA) en Hier en Nu (NCRV).

Samenvoeging van de redacties, zo was de bedoeling, betekende meer specialisatie, bundeling van kennis en het vermogen om sneller te reageren op grote nieuwsgebeurtenissen. En die zijn er ruimschoots geweest: van 9/11 tot de vijftiende Elfstedentocht, van de introductie van de euro tot de moord op Theo van Gogh, van de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn tot het neerhalen van de MH-17.

Luistercijfers
Het NOS Radio 1 Journaal trekt elke ochtend gemiddeld 282.000 luisteraars (marktaandeel 11,4 procent), met een piek rond 08.00 uur, als zo’n 400.000 luisteraars afstemmen op NPO Radio 1. Het programma staat daarmee op de derde plek van alle Nederlandse ochtendshows op de radio, na die op NPO Radio 2 en Radio 538. Opmerkelijk is verder dat de luistercijfers – in tijden van toenemende concurrentie online – al jaren stabiel zijn.

Bron: NOS/BM
Foto: NOS/Stefan Heijdendael

Bericht delen