dinsdag 16 januari 2018

Wereldomroep helpt radiostations in Chili

De Wereldomroep stuurt vrijdag 5 maart twee complete mobiele radiostations naar de Chileense omroeporganisatie Radio Universidad Técnica Federico Santa Maria (RUNFSM), waarmee de Wereldomroep al jaren nauw samenwerkt. Hierdoor kunnen twee radiopartners in het kustgebied van de regio Maule hun radio-uitzendingen zo snel mogelijk hervatten.

Het kustgebied is door de aardbeving op 27 feb en de daaropvolgende tsunami het zwaarst getroffen. De Wereldomroep wil met deze hulpactie bijdragen aan het spoedig herstellen van de informatievoorziening.

Algemeen directeur Jan Hoek: “We merken dat de aandacht van de herstelwerkzaamheden in Chili in eerste instantie uitgaat naar de grote steden en snelwegen. Wij kunnen hiermee juist onze radiopartners in kleinere kustplaatsen helpen”. In de komende dagen wordt samen met RUNFSM besloten welke van de getroffen radiopartners in de regio de mobiele radiostations tijdelijk zullen ontvangen.

De Spaanstalige radio-uitzendingen van de Wereldomroep zijn in Latijns-Amerika te beluisteren via kortegolf, satelliet, internet en ruim 600 partner-radiostations. “Zodra de radio-uitzendingen van beide radiostations hervat zijn, is ook ons onafhankelijke journalistieke geluid weer in die regio te horen”, aldus Jan Hoek.

Het mobiele radiostation, ook wel radio-in-a-box genoemd, is speciaal gebouwd om tijdelijk ingezet te worden in landen waar radiozenders door een ramp niet of nauwelijks meer in werking zijn. Het radiostation, ter grootte van nog geen kubieke meter, is compleet met FM-zender, een mengtafel, microfoons, een CD-speler en een laptop. De Wereldomroep zette eenzelfde hulpactie op na de aardbevingen in Indonesië (Padang, september 2009) en Haïti (januari 2010).

Bron: RNW/Radio.nl

Bericht delen