dinsdag 16 januari 2018

Wereldomroep helpt collega-radiostations in Haïti

Radio Nederland Wereldomroep stuurt een compleet mobiel radiostation naar het rampgebied in Haïti. Commonwealth Broadcasting Association (CBA), een wereldwijde overkoepelende omroeporganisatie en partner van de Wereldomroep, neemt het radiostation in ontvangst. CBA staat in nauw contact met haar partners in het getroffen gebied, die het station in gebruik gaan nemen.

Als Nederlandse internationale publieke omroep ziet de Wereldomroep het als zijn taak om een land dat in deze mate is getroffen door een ramp, facilitair te ondersteunen. Algemeen directeur Jan Hoek van de Wereldomroep: “Er is zo goed als geen radiostation meer in werking in Port-au-Prince. De mensen zijn afgesloten van iedere vorm van informatie. Door het beschikbaar stellen van de benodigde zendapparatuur aan CBA, helpt de Wereldomroep mee om onder meer de zoektocht naar familieleden te faciliteren en mensen te informeren waar ze gratis medische hulp, water en voedsel kunnen krijgen.”

Het mobiele radiostation, ook wel ‘radio in a box’ genoemd, is speciaal gebouwd om ingezet te worden in landen waar radiozenders door een ramp niet of nauwelijks meer in werking zijn. Het radiostation, ter grote van nog geen kubieke meter, is compleet met FM-zender, een mengtafel, microfoons, een CD-speler en een laptop. Zodra de zenders in Haïti weer grotendeels in werking zijn gaat het mobiel radiostation retour naar Hilversum.

Na de aardbeving in Padang, Indonesië in september vorig jaar is er een ‘radio in a box’ naar Sumatra verstuurd. Partnerstations van de Wereldomroep hebben deze toen met veel succes gebruikt om de informatievoorziening op gang te brengen. Op dit moment wordt de radiozender daar gebruikt voor post disaster voorlichting, zoals traumahealing bij kinderen.

Bron: RNW

Bericht delen