dinsdag 16 januari 2018

Nieuwe NPO radioprogrammering definitief

De NPO heeft donderdag de definitieve radiozendtijdindeling voor 2018 bekend gemaakt. De nieuwe radioprogrammering kent een aantal wijzigingen. Zo zullen Rob Stenders (BNNVARA) en Annemieke Schollaardt (AVROTROS) vanaf januari allebei van 14.00 tot 16.00 uur te horen zijn met een programma op NPO Radio 2.

Het programma met Rob Stenders is van maandag tot en met donderdag te horen en Annemieke Schollaardt is van vrijdag tot en met zondag op dat tijdstip te horen.
 
De NPO hecht veel waarde aan onderzoeksjournalistiek en bouwt hiervoor in de doordeweekse programmering op NPO Radio 1 meer ruimte in. Omroep MAX komt met een nieuw programma op zaterdagochtend van 8.30 tot 11.00 uur op NPO Radio 1 met het door het publiek zeer gewaardeerde presentatie-duo Mieke van der Weij en Peter de Bie.
 
De NPO spreekt van een sterke programmering die het resultaat is van een zorgvuldig proces waarbij de belangen van de luisteraar altijd centraal hebben gestaan. De omroepen zijn de afgelopen weken met een aantal suggesties gekomen die in de programmering zijn verwerkt.
 
De NPO begrijpt dat het teleurstellend is voor omroepen als een programma niet kan worden geplaatst in de programmering. “In een ingewikkeld bestel waar de belangen groot zijn en waar de zendtijd schaars is, is het altijd zoeken naar een goede balans”, aldus NPO-voorzitter Shula Rijxman.

Er kon volgens de NPO niet aan alle wensen van omroepen worden voldaan omdat het omroepbestel zo in elkaar zit dat omroepen met elkaar ‘concurreren’ om zendtijd. “We kiezen vervolgens voor het beste programmavoorstel dat past binnen de ambitie van de radiozender en wordt gewaardeerd door de luisteraar.”

Er komt extra ruimte voor onderzoeksjournalistiek in de programma’s De Nieuws BV (BNNVARA, 12.00-14.00 uur) en in een nieuw KRO-NCRV-programma (09.30-11.30 uur) met Ghislaine Plag. Sven Kockelman (KRO-NCRV) zal dagelijks tussen 11.30 en 12.00 uur hoofdrolspelers uit het nieuws kritisch bevragen in een 1-op-1 interview.
 
Vanaf 2018 gaat de nieuws- en actualiteitenzender ook meer inzetten op politiek: dagelijks tussen 15.30 en 16.00 uur is er vast politiek onderdeel tijdens EenVandaag (AVROTROS). Het wekelijkse Kamerbreed op zaterdag maakt plaats voor een nieuwe talkshow van AVROTROS.
 
Ook is er dagelijks een half uur sport tussen 13.30 en 14.00 uur tijdens De Nieuws BV. Luisteraars kunnen bovendien voortaan elke vrijdag hun vingers aflikken bij het kookprogramma Mangiare! (NTR, 19.30-20.30 uur).
 
De naam van het nieuwe zaterdagochtendprogramma van omroep MAX met Mieke van der Weij en Peter de Bie wordt binnenkort door de omroep bekend gemaakt.
 
De gewaardeerde presentator Henk Mouwe, sinds 2006 presentator van het ochtendprogramma Wekker-Wakker! op NPO Radio 5 (MAX), gaat met pensioen. Hoe zijn plek opgevuld wordt maakt Omroep MAX later dit jaar bekend. De rest van de programmering blijft onveranderd.
 
In de nieuwe radioprogrammering zijn vanaf 2018 geen wijzigingen in de programmering bij NPO 3FM en NPO Radio 4.

Bron: NPO/BM

Bericht delen