dinsdag 16 januari 2018

Nieuwe DAB+ capaciteit pas eind 2017 geveild

Nieuwe frequentiecapaciteit voor digitale radio via de ether (DAB+) wordt waarschijnlijk pas eind 2017 geveild. Dat schrijft minister Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp wil eerst de frequenties voor de regionale commerciële radiozenders veilen en pas daarna de nieuwe DAB+-capaciteit.

De extra capaciteit biedt nieuwe radiozenders de kans om landelijk te gaan uitzenden via de digitale ether. Via het landelijke netwerk kunnen maximaal achttien radiozenders uitzenden. De verdeling gebeurt via een zogenaamde meerrondenveiling. Daarbij worden alle vergunningen tegelijkertijd geveild. Voor een vergunning blijft de prijs oplopen zo lang het hoogste bod in de volgende biedronde wordt overboden. Zodra er geen nieuw bod meer wordt uitgebracht, eindigt de veiling.

De veiling van extra digitale capaciteit vindt waarschijnlijk in het najaar van 2017 plaats. De kans is aanwezig dat eerste de regionale commerciële frequenties worden geveild. Deze vergunningen lopen in augustus 2017 af. De minister wil deze frequenties vijf jaar verlengen maar dan moeten de regionale commerciële radiozenders wel een robuust digitaliseringsplan hebben. Als ze dat niet op tijd hebben, worden de frequenties geveild. Die veiling volgt dan op het verdelen van de regionale FM-frequenties en daaraan gekoppelde digitale capaciteit.

Bron: Ministerie van Economische Zaken/Broadcast Magazine

Bericht delen