Nachtradio staat onder druk
maandag 4 januari 2021

Nachtradio staat onder druk

De derde editie van De Nachtwacht Award gaat extra aandacht vragen voor de radioprogrammering in de nacht.

Nachtradio staat in 2021 onder druk. Zeker in de coronacrisis, waarin commerciële radio al dit voorjaar een flinke klap kreeg qua reclame-inkomsten, is er geen ruimte meer om de nachtbrakers gezelschap te houden met radioprogramma’s.

De non-stop computer regeert op de commerciële stations, waar Qmusic, Radio 10 en Radio 538 tot een paar jaar terug nog gepresenteerde nachtprogramma’s kenden. Alleen op NPO Radio 1, NPO Radio 2 en NPO 3FM wordt nog live nachtradio gemaakt.

De Nachtwacht Award-organisator Arjan Snijders maakt zich grote zorgen om de nachtprogrammering. Snijders: “De nachten lijken opgegeven terrein voor radiostations die er geld mee moeten verdienen. Ook het opleidingstraject, waarin aanstormende dj’s in de nacht kunnen proeven aan het echte werk, zijn afgebouwd of opgeheven. Het is een kaalslag voor de nachtelijke studenten, nachtwakers, chauffeurs en andere mensen die moeten werken of de slaap niet kunnen vatten.”

Terwijl menig nu gekende radionaam weet dat die nachtradio, waar zij vaak ook zijn begonnen, een unieke magie brengt die in radioprogramma’s overdag niet is terug te vinden. Er mag en kan meer in de nacht, er wordt aandachtiger geluisterd, er is een sterke band tussen de luisteraars en presentator, het is intiem en sfeervol.

Via de nacht braken dj’s en presentatoren door als Gerard Ekdom, Giel Beelen, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Tim Klijn, Jan-Willem Roodbeen, Arjen Lubach, Paul Rabbering, Patrick Kicken, Willemijn Veenhoven en vele, vele anderen.

Vakplatform Spreekbuis.nl organiseert De Nachtwacht Award 2021 om de nacht-dj’s en hun programma’s te eren. Vanaf 5 januari kan het publiek stemmen op alle nachtprogramma’s die tussen 24.00 en 6.00 uur worden uitgezonden op de landelijke radio.

Er kan gestemd worden op makers zoals Giel Beelen, Jeroen van Inkel, Astrid de Jong, Mischa Blok, Gerard Ekdom, Rick van Velthuysen, Simone Walraven en vele anderen. De stemperiode loopt tot 21 januari 6.00 uur via spreekbuis.nl/nachtwachtaward.

De Nachtwacht Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma Nachtwacht dat tot 1995 op Radio 1 & 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder anderen Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder.

Bron: Spreekbuis/BM

Bericht delen