dinsdag 16 januari 2018

Moddergevecht RTV Rijnmond en Feyenoord

Wat begon met een zakelijke discussie over uitzendrechten, ontaardde in een moddergevecht zonder weerga. Feyenoord en de regionale omroep RTV Rijnmond liggen rollebollend op straat, compleet met boycots en pesterijen.

Wanneer Mario Been een microfoon onder zijn neus krijgt gedrukt met het logo van RTV Rijnmond, wordt hij geacht door te lopen. Een portier die de wacht houdt bij het Maasgebouw dient een cameraploeg van de regionale zender nauwlettend in de gaten te houden. Immers: binnen de poorten van De Kuip is het de regionale omroep ten strengste verboden te filmen of op te nemen. Nooit raakten een Nederlandse voetbalclub en een omroep zo hevig gebrouilleerd als Feyenoord en RTV Rijnmond. Met als gevolg dat de luisteraars het niet alleen zonder de vertrouwde liveverslagen moeten stellen, maar ook voetballers niet meer aan het woord horen. Een boycot die, alsof het een ruzie op een schoolplein betreft, omgeven wordt door pesterijen en verwijten.

Rijnmond publiceerde een bericht waarin werd gesuggereerd dat de complete Feyenoord-top zichzelf bonussen, ofwel ‘eenmalige toelagen’ zou uitkeren. Zonder wederhoor. Voor Feyenoord was dat ‘de druppel die de emmer deed overlopen’. Want, aldus de club: hoogst tendentieus en feitelijk onjuist bovendien. Feyenoord dreigde eerst met juridische stappen, om zich uiteindelijk te wenden tot de Raad voor de Journalistiek.

“En zo zijn er nog veel meer van dit soort dingen gebeurd de laatste maanden,” aldus mediamanager Raymond Salomon van Feyenoord, die spreekt van “een totaal uit de hand gelopen rouwproces bij de omroep”. Rijnmond-hoofdredacteur Johan de Koster: “Van beide kanten is er sprake van vijandigheid en grote animositeit. Daar moeten we vanaf.”

Bron: AD/Broadcast Magazine

Bericht delen