dinsdag 16 januari 2018

Mijlpaal voor Jack van Gelder

Jack van Gelder wacht vrijdag 11 november een bijzondere mijlpaal. De commentator van NOS Langs de Lijn doet op die dag voor de 250e keer het radioverslag van een interland van het Nederlands elftal. Van Gelder wordt voor deze gelegenheid gesecondeerd door zijn vaste (oud-) collega’s door de jaren heen: Bert Nederlof, Leo Driessen, Ron de Rijk en Bas Ticheler.

Zij doen alle vier ongeveer twintig minuten afwisselend met de jubilaris verslag. NOS Langs de Lijn met het live verslag van Nederland-Zwitserland is vrijdag 11 november vanaf 20.30 uur te beluisteren op Radio 1. 3FM-DJ Giel Beelen maakte ter ere van deze mijlpaal een mix van de meest memorabele radiofragmenten van de 250-voudig ‘international’.

Op 25 juni 1978 maakte Van Gelder zijn ‘Oranjedebuut’ voor NOS Langs de Lijn bij de (verloren) WK-finale tussen Nederland en Argentinië. Vanuit de dug-out, zittend naast bondscoach Ernst Happel, hield hij de radioluisteraars op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in Buenos Aires. De oefenwedstrijd Nederland-Zwitserland in de Amsterdam ArenA wordt zijn 250e duel.

Vooral het commentaar van Van Gelder bij de goals van Dennis Bergkamp (Nederland-Argentinië, WK 1998) en Wesley Sneijder (Nederland-Brazilië, WK 2010) groeiden wereldwijd uit tot een hype. De fragmenten werden honderdduizenden keren bekeken op You Tube. Van Gelder is sinds 1976 werkzaam voor de NOS.

Bron: NOS

Bericht delen