dinsdag 16 januari 2018

Martin Banga overleden

Martin Banga is gisteren overleden. Hij had al enige tijd gezondheidsklachten. Banga was de afgelopen zestien jaar directielid van Sky Radio Group en voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR). Namens de directie van Sky Radio Group laat CEO Ab Trik weten met verslagenheid kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden.

Na een carrière in de politiek en als bestuurder van een muziekuitgeverij, was Banga in 1992 mede-oprichter van Radio Noordzee Nationaal, waarvoor hij in 1994 een FM-pakket bemachtigde. In 1996 werd Banga aangesteld als directeur Public & Legal Affairs van Sky Radio Group. Hij was in deze functie, en later als voorzitter van de VCR, hoofdpersoon en voortrekker bij de legalisering en professionalisering van commerciële radio in Nederland. De stap van de kabel naar FM van Sky Radio; later de veiling in 2003 van de commerciële FM-kavels – waarbij Sky Radio ook Radio Veronica inlijfde – en zeer recent de verlenging van de FM-licenties, zijn daarin mijlpalen die in verregaande mate aan Banga kunnen worden toegeschreven. Zijn rol was echter minstens zo betekenisvol als zijn bescheidenheid hierover.

Volgens Ab Trik verliest de mediawereld in het algemeen en Sky Radio Group in het bijzonder een nestor waar het gaat over wetgeving rondom en distributie van commerciële radio: “Miljoenen consumenten genieten dagelijks als zij naar de huidige (commerciële) radiostations luisteren van het pionierswerk dat Martin heeft verricht. Het is daarom des te meer verdrietig dat hij zelf niet heeft kunnen genieten van zijn laatste, grote uitdaging: de verlenging van de FM-licenties. Een complex, slopend project, maar met een voor de radiomarkt in het algemeen en daarmee de Nederlandse radioluisteraar, bevredigend resultaat. Hij beheerste het politieke spel als geen ander en wist voor schijnbaar onverenigbare belangen meer dan acceptabele compromissen te sluiten.”

Bron: Sky Radio Group/Broadcast Magazine

Bericht delen