Komend jaar veiling FM-frequenties voor commerciële radiozenders
woensdag 10 augustus 2022

Komend jaar veiling FM-frequenties voor commerciële radiozenders

De FM-frequenties voor commerciële radiozenders worden komend jaar opnieuw verdeeld in een veiling. Dat heeft minister Adriaansens (Economische Zaken) definitief besloten, nadat de rechter vorige maand had bepaald dat de huidige verdeling van FM-frequenties niet voor nog eens drie jaar verlengd mag worden.

Door de veiling moeten commerciële zenders als Qmusic, SLAM!, Veronica, Sky Radio, Radio 10, 100% NL, BNR en Radio 538 een bod uitbrengen om een nieuwe plek op de FM te krijgen. Voor de landelijke NPO-zenders verandert er niets.

Het kabinet en de Tweede Kamer hadden vorig jaar besloten om de FM-frequenties de komende jaren ongewijzigd te laten. Dat gebeurde omdat commerciële zenders door de coronacrisis minder advertentie-inkomsten hadden en daarom meer tijd moesten krijgen om hun financiën op orde te krijgen.

KINK stapte naar rechter
Radiozender KINK, die nu niet op de FM zit, vond dat nieuwkomers daardoor geen eerlijke kans kregen en stapte naar de rechter. Die zette een streep door de verlenging van de frequentieverdeling en bepaalde dat de FM-zenders uiterlijk op 1 september volgend jaar opnieuw verdeeld moesten zijn.

Minister Adriaansen schrijft nu aan de Tweede Kamer dat de FM-frequenties inderdaad opnieuw verdeeld worden en dat dat via een veiling gebeurt. Ze gaat dit najaar bekendmaken hoe deze veiling eruit gaat zien. Tot 1 september volgend jaar verandert er nog niets.

Volgens Adriaansen zijn de advertentie-inkomsten van de commerciële zenders inmiddels flink aangetrokken. Uit onderzoek blijkt dat deze vorig jaar alweer op het niveau lagen van voor de coronacrisis en de verwachting is dat die lijn doorzet.

Bron: NOS/BM

Bericht delen