KINK wint FM-zaak en dwingt veiling radiofrequenties af
woensdag 20 juli 2022

KINK wint FM-zaak en dwingt veiling radiofrequenties af

KINK heeft een bodemprocedure rond de verlenging van FM-frequenties gewonnen. Daardoor volgt er voor 1 september 2023 een veiling van de radiofrequenties voor de komende jaren. Dat kan grote gevolgen hebben voor het huidige radiolandschap.

KINK was het niet eens met het besluit van het kabinet om de vergunningen van landelijke FM-frequenties zonder veiling te verlengen. De zender vindt dat nieuwkomers het recht hebben om mee te doen aan een herverdeling die iedereen gelijke kansen biedt.

Daarom ging KINK in beroep tegen dit besluit. Daarvoor moest het radiostation de uitkomst van de bodemprocedure afwachten. De zender, die alternatieve muziek draait, probeerde eerder via andere procedures een eerdere uitspraak af te dwingen, maar dat mislukte.

Het ministerie van Economische Zaken had een noodverlenging afgekondigd voor commerciële radiozenders die nu op de FM uitzenden, vanwege de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de radioadvertentiemarkt. De FM-frequenties zouden daarmee per 1 september 2022 voor drie jaar verlengd worden.

Algemeen directeur Jan Hoogesteijn van KINK laat weten “enorm blij” te zijn met de uitspraak. “De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. KINK is een serieuze nieuwkomer en kijkt uit naar verdere mededelingen over hoe de overheid de herverdeling vorm gaat geven. We gaan uit van een open en transparante verdeelmethode waarbij het geluid van KINK een eerlijke kans krijgt op distributie via FM.”

Talpa Network (eigenaar van Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica) reageert als volgt op de uitslag van de bodemprocedure: ‘We zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank om het beroep vanuit KINK tegen de noodverlenging van landelijke FM-frequenties toe te wijzen. Op dit ogenblik nemen we de tijd om het vonnis goed te bestuderen en beraden wij ons op nadere stappen.’

KINK laat ondertussen het Agentschap Telecom uitzoeken of er een ‘onrechtmatige verbondenheid’ is tussen Talpa Network en RadioCorp, de eigenaar van de zenders SLAM! en 100%NL. Volgens KINK zijn de twee bedrijven te veel met elkaar verbonden, onder meer op de reclamemarkt.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen