KINK: ‘Talpa en RadioCorp te veel met elkaar verbonden’
vrijdag 24 juni 2022

KINK: ‘Talpa en RadioCorp te veel met elkaar verbonden’

Volgens het alternatieve radiostation KINK zijn de bedrijven Talpa en RadioCorp te veel met elkaar verbonden en moet de minister hun FM-frequenties opnieuw laten veilen.

Er is een handhavingsverzoek ingediend bij minister Micky Adriaansens. Dat betekent dat de minister moet toetsen of de twee bedrijven handelen als één partij. Dat is van belang omdat één partij maar vier FM-frequenties mag hebben. Mochten de bedrijven verbonden zijn, dan zijn dat er zes.

Als de minister meegaat in het handhavingsverzoek, kan er een boete opgelegd worden of kunnen de huidige frequenties (538, Veronica, Radio 10, Sky Radio van Talpa en 100% NL en SLAM! van RadioCorp) worden afgenomen en opnieuw geveild.

Enige verbondenheid is toegestaan. Talpa en RadioCorp trekken bijvoorbeeld samen op op de advertentiemarkt via One Media Sales. Daarmee wordt er gezamenlijk door adverteerders ingekocht bij de zes zenders. RadioCorp heeft ook nog een aanzienlijke schuld openstaan bij Talpa. Volgens KINK ‘kan Talpa daarmee grote invloed op RadioCorp uitoefenen en bezit het bedrijf van John de Mol daardoor zes FM-frequenties en dat is dus niet toegestaan’.

RadioCorp stelt dat in 2016 de verbondenheid met Talpa is getoetst door het Commissariaat van de Media, inclusief de voorgenomen lening. “Ook in 2017 bij de verlenging van de FM-vergunningen en vorig jaar bij de veiling van DAB+-capaciteit is getoetst of er sprake was van ongeoorloofde verbondenheid tussen Talpa en RadioCorp. Telkens was de conclusie dat Talpa op geen enkele wijze de bedrijfsvoering van RadioCorp kan beïnvloeden en dus is er geen ongeoorloofde verbondenheid”, aldus Herbert Visser van RadioCorp.

Al met al staan de huidige FM-frequenties door toedoen van KINK flink onder druk. Zo verzet de zender zich ook tegen de driejarige noodverlenging van de huidige frequenties van radiostations. Mocht de zender in de rechtbank gelijk krijgen, dan worden alle frequenties sneller opnieuw geveild. Naast de zenders van Talpa en RadioCorp zijn op dit moment ook bijvoorbeeld Qmusic, BNR Nieuwsradio en Sublime op FM te beluisteren. Als het handhavingsverzoek wordt uitgevoerd, heeft dat alleen invloed op de zenders van Talpa en RadioCorp. Wanneer de uitspraak van de zaak plaatsvindt, is nog niet bekend.

Bron: AD/BM

Bericht delen